Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Egy finn YouTube-os találta ki a Star Wars: Az ébredő Erő halandzsa nyelvét
Vele volt a közösségi média ereje.

image

A finn születésű Sara Maria Forsberg még tavaly márciusban készített egy vicces videót, amelyben bemutatta, hogy hogyan hangzanak neki a különböző idegen nyelvek az angol különböző változataitól egészen a japánig.

A videó vírusként terjedt a neten, és nem is érdemtelenül, Forsberg nagyon elképesztően jól elcsípte az egyes nyelvek jellegzetességeit. A LucasFilmnél is észrevették a halandzsázó lányt, és valószínűleg úgy gondolták, hogyha már ilyen jól megy ez neki, akkor meg is bízzák a Star Wars: Az ébredő Erőben hallható nyelv kidolgozásával.

Körülbelül egy hónappal a videó elterjedése után keresték fel a 21 éves lányt, aki eleinte azt hitte, hogy valami átverésről van szó. Ám a megkeresés nagyon is komoly volt, hamarosan meg is kapta a szerződést és vele együtt a titoktartási nyilatkozatot, amelyek aláírása után el is kezdhetett dolgozni a filmben hallható nyelven, amelyhez különböző eurázsiai és ázsiai nyelveket használt mintának.

A jövővel kapcsolatban még nem tudott nyilatkozni Forsberg, ám az biztos, hogy lesznek új Star Wars filmek, állítása szerint jó kapcsolatban van a LucasFilmmel, és szívesen folytatná a megkezdett munkát, szeretné elmélyíteni a kitalált nyelvet, hogy később akár tanítható is legyen.

Egyébként érdekes döntés volt a LucasFilm részéről, hogy nem egy hivatásos nyelvészt, hanem egy lelkes amatőrt bízott meg a munkával. Annak idején a Star Trekben hallható klingon nyelvet, a James Cameron féle Avatar na’vi nyelvét és a Trónok harcában hallható dothraki nyelvet is szakemberek hozták létre, de akár gondolhatunk Tolkienra is aki nyelvészprofesszorként számtalan nyelvet alkotott saját regényéhez, a Gyűrűk urához.

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr948637602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása