Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Star Wars V: A Birodalom visszavág | Visszatekintő
Elérkeztünk a legelismertebb Star Wars mozihoz.

image

Az 1977-es Csillagok háborúja után szinte elkerülhetetlen volt, hogy folytatódjon az űropera. Bár a Halálcsillagot sikerült elpusztítani, Darth Vader elmenekült, Luke pedig csak kulcstartónak használhatta a fénykardot az első részben, úgyhogy bőven volt még lehetőség a messzi-messzi galaxisban.

Ezt Lucas is tudta, és meghozta karrierjének talán legjobb döntését: a következő résznél a rendezői feladatokat másra bízta, ő pedig meghúzódott szépen a háttérben, mint producer és író. Így a Birodalom visszavág rendezői székébe Lucas egykori tanára és mentora, Irvin Kershner ülhetett, akinek bár nem voltak igazán kiemelkedő filmjei és gyakorlatilag semmilyen kapcsolata nem volt a sci-fi filmekkel, tapasztalt szakembernek számított, aki sokkal jobban kézben tudta tartani egy forgatás menetét, mint a halkszavú és nem túl karizmatikus Lucas.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy bár a Birodalom visszavág történetének alapjait Lucas írta meg, a forgatókönyvet Leigh Brackett és Lawrence Kasdan jegyzi, ami több szempontból is érdekes. Leigh Brackett - bár tapasztalt forgatókönyvírónak számított - elsősorban science fiction író volt, akit Lucas még 1977-ben bízott meg a Star Wars II. kidolgozásával, amit az írónő 1978 elején le is szállított, ám a mester nem volt teljesen elégedett a végeredménnyel. Sajnos Brackett már nem tudta átírni az általa küldött kéziratot, ugyanis még abban évben elhunyt rákban, így az írói feladatokkal egy ideig újra Lucasnak kellett bíbelődnie, amit néhány változat után az a Lawrence Kasdan kapott meg átdolgozásra , aki épp akkoriban fejezte be Az elvezett frigyláda fosztogatói írói feladatait. Itt érdemes megjegyeznünk, hogy Kasdan írta az ébredő Erő forgatókönyvét is, úgyhogy talán nem véletlen az a felhajtás, ami körülveszi az új filmet.

Tényleg sok mindent el lehet mondani George Lucasról, de az tagadhatatlan, hogy az új kreatív agyak és szakemberek beemelése kiváló döntésnek bizonyult, ami tulajdonképpen kulcsszerepet játszott abban, hogy a Star Wars filmek merrefelé indultak el.

image

Mert a Birodalom visszavággal nyílt ki igazán ez a messzi-messzi galaxis. Új bolygókkal, még különösebb űrlényekkel és egy sokkal nagyobb színpadon játszódó konfliktussal találkozunk, és bár alapjaiban és lelkületében ugyanazzal az űrmesével van dolgunk, mint az elődje esetében, mégis komorabb, felnőttesebb tálalásban felszolgálva. Bizony, a Birodalom visszavág már a címében sem árul zsákbamacskát: a Birodalom nem kegyelmez, a hősök rengeteget szenvednek, menekülnek, alkalomadtán karbonitba fagynak, és mindennek a tetejében még el is szakadnak egymástól.

Ezt viszont nagyon jól ellenpontozza az Erő és az első lépések, amelyek Luke jedivé válásához vezetnek, amely sokkal hangsúlyosabban és filozofikusabban van jelen. Így a sok negatívum és balszerencse ellenére mindvégig ott pislákol a remény és a győzelem lehetősége, amiért nézőként szívesen szorítunk.

image

Kershner és Kasdan azonban jó arányérzékkel nyúlt az alapanyaghoz, és nem kapkodták el a hősök diadalát. Sőt, ahol csak tudtak, mélyebb szakadékokba lökték őket, és már-már reménytelen helyzetek elé állították Luke-ékat, ám ezzel egy időben arra fektették a fő hangsúlyt, hogy a karaktereket megtöltsék tartalommal, személyiséggel és jellemfejlődéssel. Kershner ráadásul sokkal jobb érzékkel pengette a romantikus húrokat is, ami első részben Lucas kezében még igencsak ügyetlen és kezdetleges próbálkozásként volt jelen, ám a Birodalomban már egy fontos és élvezhető szála a történetnek. Ugyanez a helyzet a humorral is. Mivel ez a teljes Star Wars saga eddigi legsötétebb felvonása, Kershner ezért kénytelen volt ellenpontozni a nyomást, amit épp a romantikus és viccesebb jelentekkel ért el, ám ezt is sikerült úgy megvalósítania, hogy nem csap át komolytalanba a film.

Nem lehet eléggé dicsérni John Williams munkáját sem, aki már az első résznél is kiválóan öntötte zenébe a Star Wars-hangulatot, a Birodalom esetében azonban talán erre is sikerült rátennie egy lapáttal. Ebben a részben hallhatjuk először a szinte védjeggyé vált birodalmi főtémát, de Yoda és a Felhőváros zenei témái is a mester legjobbjai között vannak, nekem legalábbis ez a kedvenc Csillagok háborúja filmzeném. Williams Kershnerhez hasonlóan egyszerűen jó érzékkel erősített rá az egyes jelenetek hangulataira, szinte kéz a kézben járnak a képek a zenével, és egyszer sem gondolja az ember, hogy izzadnának azok a tenyerek.

Vizuális szempontból is talán ez a legerősebb epizód, Peter Suschitzky kiváló operatőri munkát végzett. A sötétebb hangulattal szinte tökéletesen harmonizálnak a hideg és fakó színek, nem véletlen tartják ezt a részt pusztán filmtechnikai szempontból is a legjobban sikerült darabnak a sorozatból.

image

Én azonban mégis a történet miatt tartom a legjobbnak a Birodalom visszavágot. Itt tágul ki igazán a Star Wars világa, egyre több részletet tudunk meg a Lázadókról, a Birodalomról, és végre megjelenik a Vader pórázát szorongató Uralkodó is.Tehát sokkal mélyebb és szerteágazóbb az élmény, és azt se felejtsük el, hogy a Birodalom visszavágban tűnik fel először minden idők legkirályabb fejvadásza, Boba Fett is. Mindezek mellett ráadásul olyan lezárást kapunk, hogy el se tudom képzelni, mit éreztek azok, akiknek még éveket kellett várniuk a folytatást. Rengeteg kérdés, probléma és feladat marad nyitva, amelyek tökéletesen alapozzák meg a várakozást a következő részhez.

És ha valami negatívumot kellene mondanom, akkor az pont az lenne, hogy miután megnézem a Birodalom visszavágot, egyszerűen képtelen vagyok nemet mondani arra, hogy azonnal megnézzem a Jedi visszatért is.

Jövő héten érkezik az ébredő Erő, ám előtte még elolvashatjátok utolsó visszatekintőnket, amelyben A jedi visszatérre fogunk emlékezni. Addig is figyeljétek a blogot és ne feledjétek: A harc senkit nem tesz naggyá!

-Cae

image

A cikksorozat további részei:

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr818637636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása