Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja | Visszatekintő
A Star Wars hype-vonat következő állomásához érkeztünk meg. A harmadik rész kíméletlen kritikája következik.

image

Említettem az előző írásban, hogy Lucas-nak sok mindent megbocsátok, amíg szállítja a csatákat és a fénykard párbajokat. Így lett a legnézhetőbb epizód az előzménytrilógia hármasából az utolsó rész.

Az egész két és fél órás film egyetlen hosszú csatajelenet. 

Ami nem baj, sőt, üdvözítő, különben Hayden “Vader” Christensen morcos tekintetét kéne bámulni, a látványos és jól megkoreografált háborús eposz helyett. Persze, lehetett volna ez egy történet két barátról, jóban-rosszban, akiket elválaszt a politika, a háború és a rettenetes sors, ami végül egy tragikus kimenetelű, vérre menő párbajban végződik, ha

George Lucas tudna emberi, társas kapcsolatokat írni.

image

Nem tud. (Ez már az eredeti trilógiában is fel kellett volna, hogy tűnjön, csak ott még leköti az embert az eposz maga. ) Szerencsétlen Obi-Wan és Anakin ismét a galaxis két külön oldalára keverednek az első negyven perc után, aminek az első fele egy zsarus buddy-movie, a másodikban egyetlen gyors párbeszéddel felkerülnek a problémák a terítékre, hogy aztán soha többet ne foglalkozzunk vele. Mintha a forgatókönyv nem akarna időt húzni a legérdekesebb történettel (mester vs. tanítvány). Obi-Wan közli Anakinnal, hogy a jeditanács kérésére kémkedni kéne Palpatine után, ő meg elküldi a picsába, hogy nem. Vége. Következő közös jelenet másfél óra múlva már csapkodás.

Obi-Wan addig a Drágán add az életed Bruce Willis-évé változik.

Grievous tábornok életéről és pusztulásáról sokat tudnék írni, ha bármit megtudtunk volna róla. Nem tudtunk meg. Obi-Wan a második és a harmadik részben is erősen videojátékos, quick-time eventes akciót tol, ahova megy, ott ellenség van, levágja őket, nyer. Jango Fett-nek legalább volt egy kölyke, akiből Boba Fett lesz (úristen, micsoda spoiler!), itt még ennyi se derült ki. Viszont legalább mocsok látványosan nem derült ki semmi, szóval simán megérte. Lendületes akció, sok fénykard, még több fénykard, klónok, lövöldözés. Szép.

image

A másik vonalon kisvéder leadja a hiteltelen szenvedését.

A második filmben borzalmasan rossz volt, itt csak simán szar színész még szarabb szerelmi párbeszédekkel. Így a trilógia végére meg vagyok róla győződve, hogy Natalie Portman és Hayden a gyűlöleten túli, undorral vegyes szürkén bűzlő érdektelenséget éreztek egymás iránt a forgatás alatt, nincs még két ilyen színész, akinek ennyire elhinném, hogy nem szereti egymást. Esküszöm, Padmé deus-ex-machina (elfogyott belőle az életerő, ühüm) halálakor és a temetésén  angyali nyugalmat láttam Natalie arcán.

Ez a film attól igazán jó, amit mögé gondolsz, nem attól, amit látsz.

Mivel Lucas-nak semmilyen módon nem sikerült komolyan felépíteni a Vaderré és gonosszá válás történetét, ez a film ott éri el csúcspontját, ahol Anakin Skywalker rányitja a fénykardját a Jedi-templom kisgyerekeire. Onnantól elfogadod, hogy rossz, hogy miért, azzal nem foglalkozol, mert csak megzavarna. Anakin és Palpatine szenátor jelenetei kiemelkedően jól sikerültek, ez sem Haydennek, hanem a Darth Sidious-t játszót Ian McDiarmidnak köszönhető, aki vérfagyasztóan jól hozza a Sötét Nagyurat, lassú monológjain jól látszik a színházi múlt és a kifinomult színészi munka. Rövid története saját mesterének megöléséről, nem csak az előzménytrilógia, hanem a teljes filmsorozat egyik csúcspontja. 

Bárhogy szidom, összességében ez egy jó film lett, főleg az elkerülhetetlen durvulás, a 66-os parancs, az Uralkodó és Yoda mester szimbolikus és fogcsikorgató küzdelme a Szenátus termében és a sikoltozva elégő Hayden Christensen miatt a végén. Tudod mi fog történni, csak arra vagy kíváncsi, hogy hogyan. Ez Darth Vaderről elmaradt sajnos, de minden mást megkapsz és kiváló minőségben.

Maradjatok velünk, visszatekintésekből hamarosan következik a dicső(?) múlt és a három öreg. 

image

-kettesszámújátékos

A cikksorozat további részei:

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr88637312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása