Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

A Nintendo bemutatta az első mobiljátékát... vagy mit
Az online infrastruktúrája pedig végre valahára szebb napok elé nézhet.

image

A Nintendo nemrégiben megtartotta szokásos negyedéves pénzügyi tájékoztatóját, ám ezúttal igen érdekes hírek kerültek napvilágra. A prezentációt ezúttal az újdonsült CEO Tatsumi Kimishima tartotta meg, aki Satoru Iwata tragikus halálát követően került a Nintendo elnöki székébe.

Vadonatúj online infrastruktúra

A Nintendo hosszú idő után végül belátta, hogy a felhasználói rendszere bizony több mint elavult. Hiába vezette be nemrégiben a Nintendo Network ID-t, amit a konzolokhoz lehet kötni, ezidáig sajnos még nem sikerült létrehozni egy egységes, univerzális felhasználói fiókrendszert, ami teljes mértékben független a vásárolt hardverektől. A Nintendo ennek okán úgy döntött, hogy inkább egy külső, de megbízható (természetesen japán) céget bíz meg ezzel a feladattal. A választás a DeNA nevű mobil- és webshopfejlesztő cégre esett, akik szerencsére otthonosan mozognak ebben a témában.

A együttműködés eredménye lett végül az új Nintendo Account, amit egyszerre lehet majd kezelni valamennyi platformon, legyen az 3DS, Wii U, NX, tablet, okostelefon vagy PC. Az új Nintendo Accountba könnyedén be lehet majd jelentkezni Facebookból, Twitterből, Google+-ból, Nintendo Network ID-ból, illetve hagyományos, e-mailes regisztrációt követően is.

image

Erre az új felhasználói rendszerre fog épülni a My Nintendo nevű online szolgáltatás, ami a közelmúltban nyugdíjba vonult Club Nintendót hivatott leváltani. A tervek szerint online, azaz PC-n vagy okostelefonon keresztül is vásárolhatunk majd játékokat, amik ezután automatikusan letöltődnek a konzoljainkra. További érdekesség, hogy ezúttal nemcsak a játékok megvásárlásáért kapnak majd jutalompontokat a játékosok, hanem akkor is, ha játszanak velük. A szerzett pontokat ezután digitális letöltésekre, fizikai ajándékokra, illetve akciós kuponokra lehet majd beváltani.

image

Ebben a szolgáltatásban a köztiszteletnek nem kimondottan örvendő Friend Code-okat is leváltják: egyszerű, egységes barát lista lesz, ami a Facebookhoz hasonlóan kölcsönös ismeretségre fog alapulni. A barát listát ezután bármely játék vagy okostelefon alkalmazás egyaránt használhatja majd.

Az új, felhőalapú szolgáltatás pedig a játékok mentéseit is képes lesz eltárolni szerverein, amit így akár az okostelefonokra készülő játékok is felhasználhatnak majd.

image

Ám ezzel még nincs vége! Az új fiókszolgáltatást használhatjuk majd az üzletekben, témaparkokban, valamint akár a mozikban is.

A My Nintendo 2016 márciusában lesz elérhető, amit az új, Miitomo nevű mobilalkalmazással egyszerre szeretnének bemutatni a nagyközönségnek.

Miitomo, avagy a Nintendo első mobilalkalmazása

Régóta vártuk már a pillanatot, amikor a Nintendo bemutatja első mobiljátékát. Az eredeti tervek szerint még az idei évben meg kellett volna jelennie, ám ez sajnos jövő év márciusára csúszik. Nem ez az első komolyabb csúszás a Nintendo történetében, így igazából nem szabadna senkit sem komolyabb meglepetésként érnie ez a húzás. Annál inkább volt megdöbbentő maga a produktum!

De vajon mivel rukkol elő először a Nintendo? Super Mario Endless Runner? Flappy Kirby? Azok, akik ilyesmire vágytak, csalatkozniuk kell – egyelőre legalábbis. A Nintendo vezetősége úgy döntött, hogy az első mobiljátékuk „kommunikációs alkalmazásuk” a Miitomo névre hallgató social media chat alkalmazás lesz félénk emberek számára.

image

De miről is szól a dolog? A lényege, hogy az alkalmazás által feltett kérdésekre adott válaszainkat automatikusan továbbítja majd ismerőseinknek (akik a fentebbi barát listában szerepelnek), így mások olyanokat is megtudhatnak rólunk, amit egyébként nem mondanánk el, csak ha tudnánk, hogy a másikat is érdekli a téma. Ezáltal segíti a Miitomo a beszélgetések kezdeményezését, ahol egy Miiverse és Tomodachi Life-szerű felületen tudunk majd csetelni barátainkkal.

image

Az alkalmazásról egyelőre nincs több információ, csak annyi, hogy ingyenesen lehet majd használni, ám bizonyos extra kiegészítőkért fizetni kell majd. Bár még szinte semmit sem tudunk róla, annyi azért előzetesen kijelenthető, hogy bár Japánban minden bizonnyal zabálni fogják az emberek, nyugatabbra továbbra is sértetlen marad az Angry Birds és a Candy Crush betonbiztos uralma.

A Miitomo mellett négy másik mobiljáték is meg fog jelenni 2017 márciusáig bezárólag, amik viszont alapból fizetősek lesznek. Ezek azonban már remélhetőleg valódi játékok lesznek, hiszen a tájékoztató arról is szólt, hogy kivétel nélkül bármelyik Nintendo IP-t felhasználhatják majd jövőbeli mobiljátékaikhoz, ezzel is erősítve címeik ismertségét a fiatalabb korosztályban és a casual játékosok körében. Így akik Mariót szeretnék mobilon látni, azoknak nem nagyon kell csüggedniük. Eljön annak is az ideje, még ha nem is olyan hamar, mint sokan szerették volna.

Ám senki ne várjon hagyományos Nintendo játékot mobilra: ezeknek a helye továbbra is a dedikált platformokon vannak, és ez így is van rendjén.

-Scotty

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr28637132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása