Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Galaktikus fogócska | Star Wars: Lázadás társasjáték
A Fantasy Flight Games társasjátékos nyelvre fordította a Csillagok háborúját. Újra.

A Star Wars brand asztali játékok terén az utóbbi évek során igazi nehézsúlyú veresenyzővé nőtte ki magát. Komoly istállóban is van, hiszen a Fantasy Flight Games – korunk talán legdinamikusabban fejlődő asztali játékos cégóriása – mindent meg is tesz, hogy a messzi-messzi galaxisban folyamatosan háborogjanak a csillagok, de mi játékosok ennek csak örülhetünk, hiszen jobbnál jobb játékokat tesznek le az asztalra.

Az pedig külön öröm, hogy a Delta Visionnek köszönhetően magyar nyelven is hozzájuthatunk ezekhez a címekhez. Tavaly a Star Wars: Sorsok gyűjtögetős kártyajátékot tesztelhettük, idén viszont a klasszikus filmek hangulatot élhettük át a nemrégiben megjelent Star Wars: Lázadás című komolyabb stratégiai társasjátékban.

A játék angol nyelvű változatának áttekintője

Ez nem hold… ez egy társasjáték

A Star Wars: Lázadás óriási dobozban érkezik, és bátran kijelenthetjük, hogy indokolt is volt a grandiózus csomagolás. A doboz ugyanis rendesen meg van pakolva különböző minikkel, kártyákkal, tokenekkel, már az első kibontásnál érezni fogjuk, hogy a Fantasy Flight Games igyekezett a teljes messzi-messzi galaxist beletuszkolni a csomagba. Szerencsére a mennyiség nem ment a minőség rovására, a játék komponensei elképesztően igényesek, öröm rájuk nézni, ugyanez igaz az illusztrációkra is, amelyek továbbra is Fantasy Flight Games-féle Star Wars játékokra jellemző stílusban kápráztatják el a játékosokat.

Bizony, nagy asztalra lesz szükség…

Művészeti oldalról tekintve tehát egy igazi kincsesládával van dolgunk, gyakorlatilag nem volt olyan Star Wars-rajongó ismerősöm, akinek ne indult volna el a nyálelválasztása, amikor szemügyre vette a konyhaasztalra optimalizált messzi-messzi galaxist. A Star Wars: Lázadás már külsőségeiben is a definitív Star Wars társasjáték címére pályázik, és nem is túlzás kijelenteni, hogy ebben a vetületben csillagos ötösre vizsgázik. Jó, jó ez a cél igaz szinte minden Fantasy Flight Games-féle Star Wars játékra, de a Lázadás esetében ez szó szerint galaktikus méreteket ölt, ráadásul mindezt a klasszikus trilógia hangulati elemeinek használatával, ami külön öröm lehet azok számára, akik az eredeti filmekbe szerettek bele.

Elképesztően igényesek a minik, kifestve pedig szinte életre kelnek
(kép forrása:BoardGameGeek)

Van itt minden, ami kell: Halálcsillag, titkos tervek ellopása, lázadás, felkelés, Halálcsillag elpusztítása, a klasszikus szereplőkről nem is beszélve. Első találkozásra tehát nagyon sokat ígér ez a játék, a szép külső azonban nem minden, különösen akkor, ha egy társasjátékról beszélünk.

Réges-régen, egy messzi-messzi CD-meghajtóban…

Már a kezdetek kezdetén, a Star Wars Rebellion angol nyelvű változatának megjelenésekor is éreztem valami furcsaságot, ugyanis nagyon ismerős volt a játék címe. Megérzésem pedig nem is csalt, hiszen 1998-ban megjelent egy Star Wars Rebellion című PC-s játék, ami alapmechanizmusaiban és céljaiban kísértetiesen hasonlít az FFG nemrégiben megjelent társasjátékára. Persze nem teljes az egyezés, ugyanakkor mégis érdekes, hogy létezik ez a kapcsolat, ami egyébként egyáltalán nem szándékos vagy direkt, tehát a Star Wars: Lázadás NEM a 98-as számítógépes játék asztali verziója. No, de nézzük is meg, hogy akkor mivel is van dolgunk!

A galaxis háborúban áll

A Star Wars: Lázadás már alaphelyzetében is all in-t nyom. A játék során a birodalom és a lázadók harcát élhetjük át grandiózus formában. Egy játékos fél a lázadók ikonikus vezetőit, egy pedig a birodalom rettegett hőseit irányítva igyekszik győzedelmeskedni, a helyzet azonban nem egyszerű, ugyanis a két frakció különböző módon tud érvényesülni, ráadásul különböző győzelmi feltételeket is kell teljesíteni.

Ha igazi rajongóval játszod ezt a játékot, szinte biztos, hogy el fog hangozni ez a kultikus mondat

A Lázadók Szövetségét irányító játékosnak elsősorban az a feladata, hogy galaxisszerte Darth Vaderék ellen hangolja a különböző bolygókat, míg a birodalom azon fáradozik, hogy megtalálja a rebellisek titkos támaszpontját, tehát egy afféle galaktikus fogócska részesei lehetünk. A játék alaphelyezete ennyire egyszerű, de ez ne tévesszen meg senkit, a Star Wars: Lázadás egyáltalán nem könnyű játék, még úgy sem, hogy az alapvető nem egy halálosan bonyolult játékmechanizmusról van szó:

A Star Wars: Lázadás egy fordulókra osztott stratégiai játék, a fordulókon belül pedig csupán három fázis ismételgetése történik:

  1. Hozzárendelési fázis: A játékosok küldetésekhez rendelik hozzá vezetőiket. Minden játékos rendelkezik egy, a frakciójának megfelelő küldetéspaklival, ebből fognak mazsolázni.
  2. Parancs fázis: A játékosok felváltva kidolgozzák küldetéseiket vagy vezetőket helyeznek el a játéktáblán, hogy egységeiket mozgathassák és csatákat kezdeményezhessenek. Bizony, az egységek mozgatásának az elsődleges feltétele, hogy egy vezetőt delegáljunk a galaxis egy pontjára.
  3. Frissítési fázis: A játékosok elvégzik az elrendező lépéseket, mint például a vezetők visszavétele, küldetéskártyák felhúzása, kutasz-droidok indítása, új vezetők toborzása és új egységek gyártása.

Nem tűnik megterhelőnek, ugye? Mégsem lesz könnyű dolgunk, ráadásul egy-egy parti simán eltarthat négy vagy akár hat órán át is.

Na, ebben a játékban ez pont fordítva fog történni

A birodalom – teljesen érthető módon – sokkal erősebb, ha úgy tetszik simább, könnyebben járható játékot kínál. Hatalmas űrhajóflották állnak rendelkezésére, amivel a Lázadók nem versenyezhetnek. A játék úgy egyenlíti ki ezeket a feltételeket, hogy a Lázadók különböző küldetéseket és feladatokat végrehajtva megerősíthetik saját reputációjukat, így a harcokat tekintve hiába állnak gyengébb lábakon, saját céljaikat tekintve lassan, de biztosan haladhatnak a győzelem felé, ami elkerülhetetlenül bekövetkezik, ha a birodalmi játékos nem képes megtalálni a lázadók titkos támaszpontját.

Nekem nagyon bejött ez az elsőre egyáltalán nem fairnek tűnő kétosztatúság. Egyrészt tökéletesen illeszkedik a Star Wars tematikájába, hiszen a filmekben is körülbelül ilyen erőviszonyokkal találkoztunk, másrészt pedig ez az asszimetrikus jelleg startégiai szempontból is igencsak izgalmas helyzeteket teremet, hiszen a két két frakció irányítása merőben különböző hozzáállást is igényel. A lázadók folyamatosan nyomás alatt vannak, hiszen a birodalom túlerőben van, Darth Vaderék azonban nem lehetnek nyugodtak, ugyanis az idő ellenük dolgozik, ráadásul ha a Lázadó fél ügyesen teljesítgeti a küldetéseit és feladatait, felgyorsíthatja saját győzelmét is.

Csillagok háborúja a konyhaasztalon

Függetlenül attól, hogy egy bonyolultnak, de gazdag játékélményt kínáló játékkal van dolgunk, szerintem a Star Wars: Lázadás fő erőssége a hangulata. A klasszikus trilógiát idéző illusztrációk, hősök, feladatok és események nagyon jól működnek asztali játékos formában, többször eszembe is jutott a tesztelések során, hogy eddig vajon miért nem próbálkoztak ilyen típusú Star Wars játékokkal, hiszen a grand strategy alapvetően nagyon jól illik ebbe az univerzumba. Ehhez viszont sok helyre lesz szükségünk, ugyanis a Lázadás rengeteg helyet foglal el.

Így néznek ki a karakterlapkák

A külsőségek mellett a játék mechanikai megoldásai is jól táncolják körbe az alapanyagot. A hősök irányítása, az űrcsaták és a felszíni harcok hangulatosak, a kötelező és egyébként teljesen működőképes Halálcsillag jelenléte pedig eleve emel a coolságon. Sokan úgy emlegetik ezt a játékot, mint a dobozba zárt Star Wars, amiben sok igazság van, de kár lenne elmenni amellett, hogy a Lázadás nem tökéletes játék.

Zavar az Erőben

A Star Wars: Lázadás szabályait tekintve a bonyolultabb játékok közé tartozik, éppen ezért bosszantó, hogy a Fantasy Flight Games képtelen volt egy használható és könnyen érthető szabálykönyv összeállítására, pedig a pakk mindjárt két füzetet is tartalmaz. Sajnos a bevezető szabályok és a szabálygyűjtemény duója távolról sem nevezhető felhasználóbarát kiadványoknak, és ez az első néhány játék esetében könnyen ki is ütközhet, amikor a játékosok a fejüket vakarászva próbálnak rájönni, hogy most akkor mi is történik az asztalon.

Persze értem én, nehéz dolog egy jól használható kézikönyv megírása, de egy modern társasjáték esetében egyszerűen muszáj használhatónak lennie a szabálykönyvnek, hiszen alapvetően ez az a platform, ahol gördülékenyen megtanulod és elsajátítod a játékot. Erre sajnos a Lázadás szabályfüzete mérsékelten alkalmas.

Részben ide tartozik, hogy a magyarítás sajnos nem sikerült tökéletesre. Egyes kártyákon és a szabályzatban találhatók hibák, de szerencsére a Delta Vision honlapján már elérhetők az átmeneti javítások, illetve folyamatban van hibás komponensek újragyártása is.

Nekem sokkal nagyobb problémám volt mondjuk azzal, hogy a Star Wars: Lázadás elsősorban kétjátékos élményt nyújt, egyszerűen így tervezték. Lehet persze négyen is játszani (két játékos két játékos ellen) belső munkamegosztással, de az élmény összehasonlíthatatlan az alap játékmóddal. Ez persze nem nevezhető hibának, viszont aki nagyobb társaságnak keres megfelelő játékot, nem biztos, hogy a Lázadást érdemes leemelnie a polcról, mert ez a játék bizony két játékossal működik igazán.

Verdikt

A Star Wars: Lázadás egy elképesztően király játék, de nem való mindenkinek. Akik viszont szeretik a Csillagok háborúja világát és nem riadnak vissza a nehezebb stratégiai játékoktól, azok nem lőnek mellé a Lázadással. Hogy ez lenne a legjobb Star Wars társasjáték? Nehéz megmondani, de az biztos, hogy minden hibája ellenére a messzi-messzi galaxis hangulatát asztali játék ennyire jól még nem tudta visszahozni, ami azért nem kis dolog.

A játékot a Delta Vision bocsátotta rendelkezésünkre.

A képekért köszönet Zehetmayer Gábornak!

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr8113486621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása