Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Trónok harca Rizikó Deluxe kiadás | társasjáték-kritika
Westerosra költözött a Rizikó, és köszöni szépen, jól érzi ott magát.

A modern társasjátékok korában hajlamosak vagyunk fanyalgó képpel tekinteni a múlt meghatározó játékaira. Ez egyrészt természetes, hiszen az asztali játékos hobbi robbanásszerűen fejlődik, jobbnál jobb játékokhoz van folyamatos hozzáférésünk – immár magyar nyelven is –, és emiatt igen nagy is a verseny a játéktervezők oldaláról is, hogy alkotásaik áttörjék az egyre nagyobb zajt. Ehhez pedig elengedhetetlen a folyamatos megújulás, az új ötletek, érdekes játékmechanikai megoldások használata.

Mi, játékosok persze ennek csak örülhetünk, hiszen a figyelmünkért – és pénzünkért – folytatott verseny eredményeképp folyton rádöbbenhetünk arra, hogy a társasjátékos hobbi rengeteg izgalmas lehetőséggel kecsegtet, elég csak az elmúlt néhány év termésére gondolni. A Korokon át, a Blood Rage vagy éppen a Mars Terraformálása egy kreatív környezet termékei, amelyben a sikerhez nélkülözhetetlen az újító, bátor hozzáállás, az innovatív gondolkodás.

Adódik a kérdés, hogy egy ilyen kiélezett versenyben, ahol kiváló játékok közül választhatunk, hogyan érdemes viszonyulni a múlt árnyaihoz, azokhoz a játékokhoz, amelyekkel adott esetben sok-sok évvel ezelőtt, gyerekkorunkban találkoztunk először. Tagadhatatlan, hogy a társasjátékos szubkultúra határon innen és túl erősen szkeptikus álláspontot képvisel, gondoljunk csak a magyar társasjátékos Facebook csoportban tapasztalható parázs vitákra, az „igazi” társasjátékosok számára már-már kötelezőnek számító Monopoly-gyűlöletre vagy éppen saját tapasztalatainkra.

Bizony, egy-egy új, élvezetes játék is képes nagyon hamar megsavanyodni, mit szóljunk hát olyan címekre, amelyek adott esetben évtizedek óta ott vannak a piacon, és mechanikai szempontból csak minimális ráncfelvarráson mentek keresztül.

A Monopoly, Cluedo, Scrabble, és ki tudja még hány kommersz társasjáték mellett ebbe a csoportba tartozik a lassan dédpapa korú Rizikó is, amely bár némileg kevesebb elutasításban részesül, ugyanúgy gyakran előkerül társasjátékos körökben, hogy bizony eljárt felette az idő, és hogy aki harci stratégiára vágyik, annak számos újabb, okosabb, csinosabb játék áll rendelkezésére.

Ezzel pedig nem is akarok, és nem is lehet vitatkozni. Ettől függetlenül az is tagadhatatlan, hogy a Rizikó számos játékra volt gyümölcsöző hatással, a közelmúltból elég csak a Blood Rage-re gondolni, amely hamarosan magyar nyelven is elérhetővé válik, de említhetnénk a szintén klasszikus Axis & Allies-t vagy éppen a Catan telepeseit is.

tronokharcatarsas_1.jpg

A Rizikó ráadásul egy jól bejáratott brand, amely a társasjátékos szubkultúrában nem járatosak számára is ismert, kedvelt játék. Nem is csoda, hogy újra és újra kiadják, számtalan licenszelt formában létezik, ráadásul napjaink egyik legérdekesebb társasjátékos formája, a legacy típusú játékok első példánya is a Rizikót dolgozta fel. A Rizikó tehát akár tetszik, akár nem, egy erős és eladható társasjáték a piacon, amit tovább erősít az is, hogy előszeretettel csatalkoztatnak rá egyéb brandeket is. Jelen cikkünk tárgya is egy ilyen találkozás, hiszen a Rizikó nemrégiben Trónok harcának öltözve is megjelent, ami bizonyos szempontból elkerülhetetlen volt, hiszen ha belegondolunk, Westeros harcias ármánykodásai és háborúi egészen jól illeszkednek a klasszikus társasjáték ethoszához. A kérdés azonban továbbra is adott:

Mennyire van létjogosultsága egy Trónok harcá-val súlyosbított Rizikónak a mai társasjátékos piacon?

Hosszúra nyúlt bevezetőm után erre a kérdésre keresem a választ.

Rizikófaktor

A Trónok harca Rizikó Deluxe az HBO talán legnépszerűbb TV sorozatának társasjátékra szabott megvalósítása, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a külcsínt tekintve a sorozat dizájnjára épít a játék. Ez egyrészt érthető, másrészt pedig az én ízlésemnek kicsit döcögős megoldás a kimerevített képek használata, de tekintettel arra, hogy valószínűleg a sorozat rajongói képzik a legfontosabb vásárlói tölcsért, ezt el tudom fogadni, azt azonban hozzá kell tennem, hogy sokkal jobban szeretem a teljes mértékben saját designnal operáló játékokat.

Ettől függetlenül a Trónok harca Rizikó kifejezetten kellemes látványt nyújt, elképesztően jól néz ki Westeros és Essos két különálló térképe, ahol a csatákat fogjuk vívni, de nem pusztán a kiváló esztétikai megvalósítás az, ami tetszetős az óriási dobozban.

A Trónok harca Rizikó egész egyszerűen kegyetlenül tartalmas játék, több száz figurával, tokenekkel és kártyákkal, az pedig külön öröm, hogy a seregekhez műanyag tárolódobozokat is kapunk.

A játék figurái

Sajnos a kártyák nem épp a legminőségibbek, nagyon vékonyak, így a kártyavédő szinte kötelező, ha sokáig szeretnénk épségben tudni őket. Szerencsére ezt a magyar forgalmazó és kiadó is észrevette, így a játék rendelésénél minden esetben hozzá is csapnak megfelelő számú kártyavédőt, ezzel pedig nagyobb biztonságban tudhatjuk a játékot.

Mindent összevetve azonban tartalmi szempontból nem lehet panaszunk, az óriási doboz rendesen meg van pakolva, ami nekem nagyon kellemesen alapozta meg a találkozást, ugyanis nem gondoltam volna, hogy a híres-hírhedt kommersz társasjátékok esetében is számíthatunk az ilyenfajta kiszolgálásra.

Ez a fajta alaposság magunk közt szólva szükséges is, hiszen a Trónok harca nem most kerül először a konyhaasztalra, a Fantasy Flight Games már évek óta ad ki játékokat, amelyek Westeros világán játszódnak, a minőségük pedig általában a kiváló felé tendál, van tehát konkurencia által meghatározott mérce, amit meg kellett ugrania a Trónok harca Rizikónak. Szerencsére ebből a szempontból nagyon jól teljesít ez a pakk, az viszont szintén nem mellékes, hogy meg is kérik az árát, a majd 28 ezer forintos ár nálam legalábbis high-end kategória. No, de nézzük is meg, mit tud a Rizikó, ha Westeroson játszunk!

Valami ilyesmi hangulatra tessék számítani

Trónok rizikója

A Trónok harca Rizikó 2-7 játékos számára kínál alkalmanként néhány harcias órát azok számára, akik a kockacsörgetést és területfoglalást szívesen végzik a Stark, Baratheon, Targaryan, Lannister, Martell, Tyrell családok vagy épp a Ghiscarik nevében. A játék két térképpel érkezik, az ámokfutás Westeroson és Essoson történhet, akár párhuzamosan is, ha van elég játékosunk és asztalunk.

A játék alapvető mechanikáját természetesen a hagyományos Rizikó adja, ebből a szempontból nem számítsunk nagy innovációra. Az viszont kifejezetten üdvös, hogy a játék nem pusztán a klasszikus Rizikó újraöltöztett változataként működik, hiszen különöböző játékmódok szerint játszhatunk:

  • Ütközetek játékmód: gyakorlatilag a klasszikus Rizikó Trónok harca környezetben azzal a minimális – de nagyon hasznos – újítással, hogy a területkártyák között elhelyezünk egy Valar Morghulis kártyák, ami a játék végét okozza. Az a játékos nyer, aki a legtöbb pontot tudja felhalmozni, a Valar Morghulis kártya felcsapásáig.
  • Harc a hatalomért játékmód: az összetettebb, modernebb társasjátékokra jellemző elemeket magába foglaló variáns, ahol az alapmechanika mellé társulnak aranypénzek, különleges egységek, házspecifikus karakterkártyák, mesterkártyák, amelyek segítségével fűszerezhetünk a játékon. Ebben a játékmódban a győzelem is más feltételekhez szabott, különböző küldetéseket kell teljesíteni a játékosoknak, amelyekért győzelmi pontokat kapnak. Az a játékos nyer, aki először képes 10 győzelmi pontot bezsebelni.
  • Teljes háború játékmód: ez a játékmód egy kicsit csalóka, hiszen csak abban különbözik az előzőektől, hogy itt adott esetben 6 vagy 7 játékos játszik egymás ellen Westeroson és Essoson egyaránt. Az a játékosokra van bízva, hogy az Ütközetek vagy a Harc a hatalomért játékmód szerint járnak el.

Maga a szabálykönyv egyébként rendkívül jól sikerült. Ízléses, áttekinthető, kellően rövid (!) és jól érthető példákon keresztül tanítja meg a játékot. Bár ezt alap esetben nem kellene hangsúlyozni, sajnos az elmúlt néhány év okot adott rá, hogy kiemeljük a fordítás minőségét is, ami a Trónok harca Rizikó esetében kiválóra sikerült, a kiadó nagyon alapos munkát végzett a magyarítás során, amely mind a füzetben, mind a játék elemein tetten érhető. Azt mondjuk sajnálom, hogy online semmilyen formában nem elérhető a szabályzat, mert az érdeklődők számára nagyon pontos bepillantást nyújt arról, hogy mivel is lesz dolguk, ha kicsengetik érte a pénzt.

Van még egy igazán érdekes színfolt a magyar kiadással kapcsolatban, amit mindenképp érdemes megemlíteni: a kiadó munkatársai a szabályfüzetben rögzített, hivatalos szabályok mellett saját, alternatív szabályokat is alkottak/alkotnak, amelyeket honlapjukon tesznek elérhetővé. Ezek a szabályvariánsok egy kicsit tovább tolják a Trónok harca Rizikót azon az úton, ami a modern társasok világába vezet, eddig három kiegészítés érkezett:

  • Út a győzelemhez: Ebben a játékmódban a különböző küldetések nem titkosak, a játékosok egy közös küldetéspakliból szerzik a küldetéskártyákat, aminek köszönhetően bárki számára világos lehet, hogy kinek mi szükséges ahhoz, hogy megnyerje a játékot.
  • Házak hanyatlása: Ez a játékmód azok számára készült, akik nehezebbé szeretnék tenni az élményt, hiszen itt a játék során győzelmi pontokat veszíthetünk, nem is kevés alkalommal. Véleményem szerint ez a szabályvariáns sikerült a legjobban, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a szabálykiegészítés alkalmazása jelentősen meghosszabítja a játékot, ugyanakkor kétségtelen, hogy realisztikusabbá is teszi az élményt.
  • Nagyobb kihívás két játékos számára: A játék alapszabályai szerinti kétfős játékmódot mókolja egy kicsit taktikusabbá, ebben azonban személyes tapasztatot nem szereztem.

Ilyenfajta kiadói supporttal itthon ritkán találkozni, ráadásul a kiegészítések kifejezetten okosak, a Házak hanyatlása játékmódot például teljes mértékben beemeltük a soron következő játékokba, mert tényleg sokat ad az élményhez a megemelkedett nehézségi szint azon játékosok számára, akik egy kicsit nyűgösebben reagálnak a Rizikó alapmechanizmusaira. A játék magyar válltozatának saját weboldala is van, ami nemrégiben újult meg, ezt itt találjátok.

Rizikózzak, ne háborúzzak?

A cikkben már utaltam rá, hogy a Fantasy Flight Games is érdekelt Westeroson, ráadásul nem gyenge módon. Óhatatlan a kérdés, hogy összehasonlítva a magyarul szintén elérhető Trónok harca társasjátékkal, hogyan állja meg a helyét a Trónok harca Rizikó Deluxe kiadás. Véleményem szerint igazságtalan az összehasonlítás, hiszen a Rizikó kötött mechanikája és az FFG-féle Trónok harca egész egyszerűn más súlycsoportba tartoznak. A Trónok harca Rizikó azonban ügyesen épített be új elemeket a klasszikus játékba, tematikusan baromi jól illeszkedik a Trónok harca világába és a bonyolultabb szabályvariánsokat használva is élvezetes élményt nyújt családi körben is.

Bizony, a Rizikó esetében megkerülhetetlen a családi alkalmazhatóság, nálam pedig ebből a szempontból kiválóan teljesített a Trónok harca Rizikó. A kevésbé gémer létformák számára is élvezetes élményt nyújtott, a Trónok harca tematikai mankója pedig szemmel láthatóan jól segítette az immerziót, a hangulat kiváló, az újrajátszhatóság pedig továbbra is magas, az azonban hozzátartozik a teljes képhez, hogy a komolyabb gémereket magába foglaló csapat esetében a Trónok harca Rizikó a régebbi Trónok harca stratégiai játék iránt igényt is felébresztette, de ezzel szerintem nincs is semmi baj. Az viszont biztos, hogy nálam leginkább családi környezetben működött és működik továbbra is a Trónok harca Rizikó.

Verdikt

Fölösleges lenne tagadnom, hogy társasjátékos fejlődéstörténetemben meghatározóak voltak gyerekkorom Rizikó partijai. A Trónok harca Rizikó nekem ezért egyrészt egy kellemes újratalálkozás és egy még kellemesebb meglepetés volt, hiszen ez pakk tartalmával, minőségével és szavatosságával olyan élményt kínál, ami képes leültetni az egész családot már hetek óta, hogy egymást hátba döfve, kihasználva és legyőzve érezzük jól magunkat. Az pedig külön királyság, hogy mindezt a Trónok harca világán élhetjük át. Kisujj büszke lenne ránk. De tényleg.

A játékot a Társasjáték Webáruház bocsátotta rendelkezésünkre.

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr4213415195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása