Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

A Super Nintendo Classic Mini egy csodálatos időkapszula a 90-es évekbe | teszt
Gyermekkorunk legszebb emlékei egy aprócska dobozba zárva.

Nem sokat kellett morfondíroznia a Nintendónak azon, hogy a NES Classic Mini óriási sikerén felbuzdulva kiadja soron következő konzoljának, a Super Nintendónak miniatűr, 21 játékkal felvértezett replikáját. Mi sem voltunk restek, és mihamarabb beszereztünk egy ilyen parányi relikviát, hogy beszámolhassunk az élményeinkről (meg persze hogy a hétvégén toljuk ezerrel).

Hardver

Az aprócska kis gép külsőre pontosan úgy néz ki, mint az eredeti játékkonzol, azzal az apró különbséggel, hogy jóval kisebb a 25 évvel ezelőtt kiadott ősénél: gyakorlatilag még a kontrollere is nagyobb nála. A kontrollerek amúgy tökéletesen hű másai az eredetinek, az avatatlan szempárnak sosem tűnnének fel az árnyalatnyi különbségek. A zsinór azonban kissé rövidebb (másfél méter), de szerencsére azért egy fokkal így is hosszabb, mint a NES Mininél volt. Mindazonáltal remek hír, hogy a csomagban mindjárt kettőt is adnak a konzol mellé, így nem kell külön venni még egyet, ha ketten játszanának vele.

A gép belsejében amúgy nem sok különbség található az eredeti NES Minihez képest. Gyakorlatilag ugyanazok az alkatrészek dolgoznak a dobozban, mint elődjénél, így sajnos maradt a 720p kimeneti felbontás, ami viszont nem ad tűéles képet full HD kijelzőkön. Ez persze semmit nem von le a játékélményből, ami viszont éppen olyan fantasztikus, mint amilyennek emlékeztünk.

Játékok

A csodás kis masina persze önmagában is szép meg minden, de mit sem érne azok nélkül a kiváló játékok nélkül, amiket oly jól ismerünk és szeretünk. A SNES Classic Minibe ezúttal 20 klasszikus játék került:

  • Contra III: The Alien Wars
  • Donkey Kong Country
  • EarthBound
  • Final Fantasy III (avagy VI)
  • F-ZERO
  • Kirby Super Star
  • Kirby's Dream Course
  • Mega Man X
  • Secret of Mana
  • Star Fox
  • Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting
  • Super Castlevania IV
  • Super Ghouls ‘n Ghosts
  • Super Mario Kart
  • Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars
  • Super Mario World
  • Super Mario World 2: Yoshi's Island
  • Super Metroid
  • Super Punch-Out!!
  • The Legend of Zelda: A Link to the Past

Nem rossz, mi? Ám a lista itt még nem ér véget, ugyanis mindenki legnagyobb meglepetésére egy eddig sosem kiadott játékot is belecsempésztek a kínálatba:

A Star Fox 2 eredetileg a Super Nintendo egyik utolsó játéka lett volna, azonban a 3D-be történő generációváltás már a küszöbön állt, és így a Star Fox 2 annyira elavulttá vált grafikailag, hogy a Nintendo kénytelen volt elkaszálni a projektet (igen, ilyen idők is voltak). Mindezt annak ellenére, hogy a játék már lényegében kész volt, csak az utolsó simítások hiányoztak. A Nintendo viszont úgy döntött, hogy idén, 2017-ben,

24 évvel az első Star Fox játék után kiadja a sorozat második részét.

Természetesen az alap 20, korszakalkotó játékról is lehetne írni bőven naphosszat, ám hely- és időhiány miatt ezt most kihagynánk. Persze az is igaz, hogy bárki tudna még kapásból legalább 2-3 olyan játékot mondani, ami hiányzik az összeállításból. De ne legyünk telhetetlenek, így is azért nagyrészt rajta van minden fontosabb cím.

Használhatóság

A konzol használata nem különösebben bonyolult, elég csak bekapcsolni a kis Power gomb elcsúsztatásával (mely önmagában totál retró élmény), és máris megjelenik a NES Miniből is ismert menürendszer, ahonnan a játékok és a beállítások elérhetőek.

Ahogy elődjénél, itt is lehetőség van bármikor elmenteni egy-egy aktuális játékállást, amit aztán később visszatölthetünk. Így a játékok akkor is elmenthetőek, ha amúgy nem lennének azok (és így nem is kell jelszavakkal szöszmötölnünk).

Újítás viszont, hogy cirka 45 másodpercig vissza is lehet tekerni a játékmenetet – amolyan Prince of Persia módjára. Ez persze lényegében egy ordas nagy cheat, de bizonyos játékok esetében nagyon is kényelmes tud lenni. Persze csakis rajtunk múlik, hogy élünk-e ezzel a lehetőséggel.

További jópofa újdonság NES Mini elődjéhez képest, hogy ezúttal a bal és jobb oldalon fennmaradó teret (fekete keretet) kitölthetjük egy választható témával is, úgy mint színpadi függöny, fa borítás, világűr, csak hogy néhány példát említsünk.

Egy nagy hátránya viszont a rendszer kialakításának, miszerint a menü eléréséhez (és így a rewind/replay funkcióhoz is) manuálisan kell megnyomni a Reset gombot, ami nem valami kényelmes, hacsak nincs közvetlen közelünkben a gép. Persze az is igaz, hogy a kontroller zsinórja sem túl hosszú. Egy megfelelő hosszúságú HDMI kábel persze megoldást jelenthet mindkét problémára, az áramellátásra viszont minden esetben ügyelnünk kell: micro USB porton keresztül lényegében bármire ráköthető, akár a tévé is tökéletes áramforrás lehet.

Verdikt

A Super Nintendo a videojáték-történelem egyik legmeghatározóbb szereplője volt. Számos kiváló játéka nem egyszerűen korának legjobbjai voltak, de sokuk mindmáig etalonként szolgál. A SNES Classic Mini a 90-es évek 16-bites játékélményét próbálja újra elhozni mindazoknak, akik szeretnék újra átélni gyermekkoruk legszebb perceit, és azoknak is, akiknek sosem volt részük ebben a csodában. Aki teheti, hazai borsos ára ellenére is mindenképp fontolja meg eme miniatűr mementó beszerzését. Nem fog csalódni.

– Scotty

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr3112918803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlbaZen 2017.10.10. 07:28:53

A 300 Mb tárhelyből a 21 játék kb. 20 Mb-ot foglal. A többit simán fel lehet tölteni a netről letöltött freeware romokkal. :P

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása