Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Sponsio társasjáték-kritika
Fogadás életre-halálra.

Korábban a Patchwork tesztelése kapcsán már felvetettem, hogy vajon komolyabb lenne-e a versengés, ha nem takaró varrogatásról, hanem birodalomépítésről, vagy űrháborúkról lenne szó, azonos játékmechanika mellett. A Sponsio ennek az ellenkezőjét látszik alátámasztani, azáltal, hogy teljes ártatlansággal kezeli az általa feldolgozott alapvetően brutális témát. Egy vidám, szórakoztató, helyzetfelismerésre, stratégiára (és persze reményekre) építő kártyajáték, ami közben eszünkbe sem jut, hogy tulajdonképpen a rabszolgáink életével játszunk.

A történet szerint lanistákat – gladiátor iskola tulajdonosokat – alakítunk, akiknek a gladiátorok lapjai és ezáltal az élete a kezeikben van. Ahelyett azonban, hogy a viadorok győzelme, a ludusz hírnevének öregbítése lenne a cél, a fogadásokon való győzelmünk, ezáltal a saját vagyonunk gyarapítása a dicsőséghez vezető út. Kicsit sötét témának tűnik első hallásra, mégis annyira játékos a kivitelezés, a képi világ, és az egész hangulat, akár egy Grimm-mese Disney feldolgozása, vagy például a Tom és Jerry, emellett pedig épp olyan élvezhető is, mint ezek a rajzfilmek.

A Sponsiót egyszerre 3 vagy 4 játékos játszhatja. A játékosok fejenként 8 lappal indulnak, 4 gladiátor lap pedig a közös mezőbe kerül az elején. A játék menete viszonylag egyszerű, az első négy körben kell megtennünk a fogadásainkat, vagy megvásárolni a képességzsetonokat, esetleg cserélhetünk a közösből, ha azt látjuk jónak. Ahogy egy életre-halálra szóló viadalhoz illik, mindenért meg kell fizetnünk a kellően súlyos árat. Minden fogadás megkötése, képesség megszerzése után fel kell fednünk egy kártyánkat és képpel felfelé magunk elé tenni.

A cserénél még többet árulunk el a terveinkről, hiszen azt is tudni fogják mire nincs szükségünk, és mi az ami nélkülözhetetlen a céljaink eléréséhez. Minden megvett fogadószelvény után újabb részletek sejthetőek a többiek számára a terveinkből. A tét egyetlen pénzérme (a duplázó lehetőség kivételével) amit egy lapra feltehetünk, valamint nem vehetjük meg mindkét azonos fogadásra szóló szelvényt. Minden lehetőségre 2 lapon lehet fogadni, különböző megkötésekkel és szorzókkal. Ez a megoldás biztosítja, hogy hiába a legjobb lapjárás, a legbiztosabb terv, akkor se hulljon biztosan az ölünkbe a győzelem. Meg persze, hogy a kettőnél nagyobb odds-ok miatt se legyen garantált a bevétel ellentétes fogadásokkal.

A lehetőségek elég széles skálán mozognak, az egyes színekből megszerzett lapoktól, az utolsó ütésen át, a másik bukására való tétekig megjátszatunk amit jónak látunk. Minél nehezebb megjósolni egy fogadás sikerét, vagy minél pontosabb előrejelzéssel számolunk, annál nagyobb a nyeremény. Ha ezt kombináljuk a véletlen lapleosztással, a képességzsetonokkal, és azzal, hogy a többiek mit okoskodnak ki az adott helyzetben saját ismereteik alapján, hosszú távon is meglepetésekben gazdag játékra számíthatunk. Ha ez a változatosság nem lenne elég, vagy ha semmi jobb nem jut eszébe a játékosnak, akkor egyszerűen nem köt fogadást, és vérbeli trollhoz méltóan a többiek kudarcaiból profitálhat. A fogadás helyett megtett lépéseivel tovább ronthatja az esélyeiket.

A játékot végül az nyeri, aki 30 pénzérmét összeszed, vagy 8 fogadást nyer egymás után. Azért, hogy ebben is legyen egy kis csavar, a nyerő sorozatot egyetlen hiba is megtörheti, vagy akár pénzre is váltható. Minél hosszabb szériánk volt annál több pénzt kaphatunk, ha „beváltjuk” és elölről kezdjük a szériaszámolást.

A Sponsio további érdekessége, hogy sok ismerős és új ötletet kombinál, melyekből egy komplex logikai játék áll össze. Az egyedi megoldások mellett tradicionális játékok elemeire ismerhetünk. Gondolok itt a snapszerben ismert „nagy lap üti az azonos színű kicsit” megoldásra, a pókerhez (Texas Hold’em-hez) hasonló nyílt és rejtett lapok kombinációjára.

Első játék során, kicsit túl erősnek éreztem a szerencsefaktort, de néhány parti után rá kellett jönnöm, hogy tévedtem. Persze vannak olyan kombinációk, amik elsőre is nyilvánvaló, biztos fogadás nyerést eredményeznek. Például ha minden kilences hozzád kerül, vagy egy adott szín legtöbb nagy lapja nálad van és te kezdesz, de ennek ellenére nem biztos, hogy te leszel a nyertes. Sőt nemcsak az összesítésben, de még az adott fordulóban is könnyen legyőzhetnek. Ha valamire meg is van a tuti tipp, minden szükséges lap összegyűlt, sose feledjük, ugyanarra más valaki is fogadhat egy kicsit kisebb odss-szal, de ő nem költötte a lehetőségeit a helyzet előidézésére, csupán kiélvezi azt.

Verdikt

Ha nem vagy szőrszálhasogató a témát illetően és szeretnél egy gondolkodtató, a változatossága miatt sokszor újrajátszható kártyajátékot, akkor érdemes kipróbálni a Sponsiót. A szerencsefaktor jelenléte érzékelhető, de nem domináns, szóval ha a egy-egy kockadobással más játékokban nincs nagy gondod, akkor ezzel sem lesz.

Egy megjegyzés: A játék előtt nem biztos, hogy Spartacus epizódokkal múlatnám az időt.

A játékért köszönet a Gémklubnak! Vikingdoms-cikkünket itt olvashatjátok.

– ekriven

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr112623389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása