Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Aki megrajzolta az idő térképét – és a fesztivál, ahol találkozhatsz is vele
Az időutazás lehetséges. Legalábbis ezzel a feltevéssel indul Félix J. Palma Viktoriánus-trilógiájának első kötete, Az idő térképe.

bdc082c88b50c6f7031104a7487fc01e_1.jpg

Valóságos izgalmak?

 

UPDATE: A legutóbbi információk szerint sajnos Félix J. Palma lemondta a Könyvfesztiválon való részvételt.

Nemcsak a karakterek kerülnek a könyvbéli izgalmak középpontjába, hanem maga az olvasó is. Palma ugyanis a Viktoriánus korabeli Angliát választotta a cselekmény helyszíneként, és az angol irodalom klasszikusaihoz mérhető bizonysággal helyezi el figuráit a 19. századi sakktáblán, hogy aztán egy fordulatokban bővelkedő játszmát vigyen színre. A regény főszereplője H. G. Wells, a zseniális író, akit a science fiction irodalom atyjaként is szokás emlegetni, mellette pedig számos olyan szereplő is megjelenik a színen, akik így vagy úgy, de hatással voltak a korabeli Angliára.

Kezdjük is rögtön Hasfelmetsző Jack figurájával, aki az 1888-as év őszén rettegésben tartotta London legszegényebbek által lakott, hírhedt Whitechapel negyedét, és brutálisan meggyilkolta a dúsgazdag Andrew Harrington szerelmét. Azonban Wells Az időgép című regényének megjelenése után valójában is lehetségessé válik az időutazás, és az író közreműködésével Andrew megpróbál visszautazni az időben, hogy megváltoztassa a sorsot, vagyis megmentse szeretőjét, és megölje a Hasfelmetszőt.

A térkép megrajzolása

De a több történet szál és Wells központi karaktere mellett szóba kerül Arthur Conan Doyle és Dickens munkássága, színre lép Henry James, és Bram Stoker (a Drakula írója) is, sőt, megismerhetjük a korabeli Scotland Yard legjobb detektívjét is. És ha ez nem lenne elég, a sikeres és sikertelen gyilkosságokon, idősíkok közötti szerelmes levelezésen, és hatalmas átveréseken kívül Palma nagyot alakít a kor levegőjében lévő hangulat megteremtésében. A tudományos eredmények (Darwin a cselekmény idején nem is olyan rég jelentette meg A fajok eredetét) és a társadalmi változások felgyorsulnak, és csak a 21. század írója és olvasója tudhatja, minek adja majd át helyét a szemérmes Viktoriánus-kor?

5333b51c5c0de36d79b7d49d17ef1c59.jpg

A fordulatok közepette a spanyol szerző rengeteg, a jövőre vonatkozó ötlettel bombázza az olvasót, melyek a cselekmény idején még valószerűtlennek hangzanak, a regény pikantériáját viszont éppen az adja, ahogyan ezek a mai olvasónak jól ismert teóriák lehetőségek formájában felvillannak egy-egy kaland között, hogy aztán újabb és újabb ilyen ironikus helyzettel találkozzon az, aki a regényt a kezébe veszi. Az egyik fejezetben például Wells, a science fiction atyja kételkedik a gépek jövőbeli öntudatra ébredésében, míg a másikban gondolatébresztő párbeszédet folytat a Scotland Yard nyomozójával a sci-fi műfajának kialakulásáról, de a párhuzamos univerzumok, sőt, a féreglyukak gondolata is utat talál a könyv lapjai közé.

Verdikt

Palma minden kétséget kizáróan mesterien csűri-csavarja a cselekményt és helyezi el a sakktáblán a történelem szereplőit, így azokat, akik odavannak a klasszikus és a modern sci-fiért egyaránt, vagy netalántán érdekli őket a 19. század és a kor irodalma, biztosan be fogja szippantani Az idő térképe. Ahogy azt említettem, a regény rengeteg, jól adagolt fordulatot tartogat az olvasó számára, hogy amikor már azt hisszük, biztos talajon járunk, hirtelen kirántsák alólunk az irodalmi sablonok szőnyegét, és egy eddig ismeretlen vidéken találjuk magunkat. Nem vállalkozom arra, hogy pontot tegyek az időutazás lehetségességének kérdésére, de az biztos, hogy a Viktoriánus-trilógia szerzője zseniálisan repíti vissza az olvasót a múltba.

Szerencsére 2016-ban megjelent Az ég térképe, a trilógia második kötete magyar nyelven is, így az időutazás szerelmesei biztosan nem maradnak olvasmány nélkül. És hogy hol találkozhatsz Palmával? Ahogy már korábbi cikkünkben említettük, a spanyol író idén a Könyvfesztivál vendége lesz, így aki szeretne vele találkozni, április 23-án megteheti, mert délután 2 és 3 között fogja dedikálni műveit.

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr3712443099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pinter.bence 2017.04.21. 13:11:40

(Legutóbbi információk szerint Palma lemondta a részvételt a fesztiválon.)

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása