Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Lego Nexo Knights | Applikációval súlyosbított kockulás
A high-tech lovagoknak high-tech kütyük is járnak.

lego_nexo_knights_hero.jpg

A Lego kétség kívül azon cégek közé tartozik, amelynek soha nem kellett a szomszédba mennie, ha kreatív megoldásokról van szó. Bár az utóbbi időkben elsősorban a különböző filmes franchise-okhoz köthető termékeik élvezik a legnagyobb médiafigyelmet, a dán játékgyár saját brandjeit is folyamatosan fejleszti, amelyeket adott esetben egészen innovatív megoldásokkal súlyosbít.

Ebbe a kategóriába tartozik a Nexo Knights termékcsalád is, amely a korszellemnek megfelelően már inkább tekinthető egy multimédiás projektnek: animációs sorozat, videojátékok, Legoland látványosságok és természetes Lego termékek tartoznak ide.

A Nexo Knights úgy csavar egyet a szokásos a középkori témával súlyosbított Lego termékek világán, hogy az egész lovagi mókát nyakon önti egy kis futurista mázzal, ami első blikkre elég furcsán hangzik, ez azonban mégis jól sül el, nekem legalábbis bejön ez ez a technohangulattal súlyosbított középkori világ. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a Nexo Knights termékcsalád és hősei kifezetten a fiatalabb építészeket célozza, de ezzel az égvilágon semmi gond sincs, elvégre játékokról beszélünk, nemde?

nexo_knights.jpg

Clay, Aaron, Macy, Axl és Lance - a Nexo lovagok 

A Lego azonban itt csavart a potmétereken és egy kicsit átértelmezte a klasszikus értelemben vett játékteret egy külön a Nexo Knight játékokhoz gyártott mobilos applikációval, amely amellett, hogy egy önmagában is játszható videojáték, a klasszikus készleteket is felturbózza egy pöppet, ezzel kacsingatva egy picit a gyűjtögetős játékok világa felé. Persze nem kell a Star Wars: Sorsok című kártyajáték komplexitására gondolni, ha a Nexo Knights termékekről beszélünk, de a gyűjtögetés nagyon fontos eleme a teljes élménynek.

Na de hogy is működik ez a gyakorlatban?

A Nexo Knights játékok - mármint a valódi, klasszikus készletek - első ránézésre pont olyanok, mint a többi, polcról levehető játékok, ám minden készlethez és hőshöz járnak különböző felfestésű, egészen dizájnos kis pajzsok is, amelyek nem pusztán esztétikai funkciót látnak el: A Nexo Knights applikációban be tudjuk őket szkennelni, amivel a játékban új, fejleszthető skillekre tehetünk szert. További érdekesség, hogy ezek a beolvasható pajzsok nemcsak a készletekben találhatók meg, az animációs sorozatban, illetve a Lego katalógusokban is találhatunk olyan képességeket, amelyeket begyűjthetünk.

Az applikáció a termékcsalád egyik legérdekesebb eleme


A gyűjtögetés tehát meglehetősen sokfelé történhet, érdemes nyitott szemmel kell járni azoknak, akiknek minden pajzsra fáj a foguk. Ez a jelleg - bár manapság nem nagyon harapok az ilyesmire - kifejezetten tetszett, és el tudom képzelni, hogy a gyerekek számára ez egy külön élmény. Maga szkennelés egyébként nagyon sima, a program gyorsan megtalálja és felismeri a pajzsokat - feltéve persze ha megfelelőek a fényviszonyok.

img_4353.PNG

Az applikáció egyébként teljesen magyar nyelvű és szinkronnal is súlyosbított

Miután pedig beszkenneltük új pajzsainkat használhatjuk is őket a játékban, amely gyakorlatilag egy egyszerű hack ‘n slash játék küldetésekkel és persze kiirtandó szörnyekkel. A pajzsok mellett különböző hőseink felszereléseit is fejleszthetjük, de természetesen nem várhatunk komoly szerepjátékos mechanikát, ugyanakkor a fiatalabb játékosok számára kifejezetten jó belépő lehet ez az élmény.

Építő jellegű kritika

A Nexo Knights készletek közül két kisebbet (Clay és Aaron), illetve a Három Testvér névre keresztelt, hipervagány járgányt építettem meg. Tekintettel arra, hogy ezek a készletek a fiatalabb korosztály számára készültek, kifejezetten gyors, könnyű építésekről van szó, ugyanakkor kellően élvezetesek ahhoz, hogy a gyerekek számára ez is hozzáadjon a Nexo Knight élményhez.

Gyűjtői szempontból azonban a Nexo Knights nem az én világom, és bár jól néznek ki a készletek, és mechanikai szempontból is tartogatnak érdekességeket, nálam átvitt értelemben sem ugyanarra a polcra kerülnek, mint mondjuk a Star Wars-os készletek. Ez persze nem a készletek hibája, egyszerűen arról van szó, hogy a Nexo Knights egy olyan termékcsalád, ami egy most felnövekvő generáció számára jelenti a legózás élményét.

Menő páncélban zúzó lovagok és egy hipervagány harckocsi - mi kell még egy modern ember íróasztalára? 

Az azonban egy nagyon érdekes, és feltételezhetően a jövőben egyre hangsúlyosabbá váló tendencia, hogy a hagyományos készletek a digitális világban is megjelennek, és itt nem pusztán a videojátékokra gondolok, amelyek ugye már igencsak régóta részét képezik a Lego-élménynek. A kiterjesztett valóság a gyerekjátékok esetében is számos lehetőséggel kecsegtet, a Nexo Knights pedig nagyon jól példázza, hogy a Lego esetében ez mit jelent, illetve hogy mire építhetnek a jövőben. Az applikációba vitt játék élménye önmagában is jópofa addíció, a gyűjtögetős jellegre pedig igen könnyen rá lehet kattanni.

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr112396245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása