Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Egy sötételf szerelmei
Orkok, trollok, szerelmek.

drizzt_forgotten_realms.jpg

Az R. A. Salvatore által papírra vetett sötételf, Drizzt Do'Urden alighanem a legfontosabb karaktere a Forgotten Realms-könyveknek, melyeknek óriási hatása korunk fantasy irodalmára megkérdőjelezhetetlen, de az asztali szerepjátékok kedvelőiről sem érdemes megfeledkezni, hiszen a Dungeons & Dragons talán legnépszerűbb világáról van szó.

Ahogy valószínűleg a legtöbb olvasó, tinédzserként először én is A kristályszilánk című regényben ismertem meg ezt a rendkívül komplex, megannyi érdekes tulajdonsággal rendelkező szereplőt, akinek rejtélyes múltját az író később a Sötételf-trilógia (Otthon, Száműzött, Menedék) lapjain bontakoztatta ki.

drizzt_ki2.jpg

Még az internet hazai elterjedésének kezdeti szakaszában, otthoni hozzáférés nélkül kénytelen voltam a különféle, aluljárókban lévő antikváriumok és könyvesboltok polcairól tájékozódni, és becserkészni a sorozat egyes darabjait. Így az is hamar világossá vált, hogy a sötételf harcost középpontba állító regényekben számos olyan női karakter van, akik jelenlétükkel hozzájárulnak a cselekmény alakulásához. Éppen ezért – a közelgő Valentin-nap alkalmából – jöjjön most tehát egy lista azokról a karakterekről, akik nemcsak az olvasókat, hanem magát a főszereplőt is elbűvölték.

Alustriel

ladyalustriel2.jpg

 Alustriel Silverhand úrnő sok-sok éven át Ezüsthold városának irányítója volt. A sudár termetű, ezüsthajú varázslónő halhatatlan, mivel hat nővérével együtt a Mystra nevű istennő gyermeke, és így egyike az istenség kiválasztottjainak. Mint bölcs és jóságos uralkodó, mindig népének érdekeit tartja szem előtt, célja pedig, hogy felvirágoztassa Ezüstholdat (és a környező vidéket), illetve prosperáló és kulturált környezetet alakítson ki maga körül. A sötételfek föld alatti városát elhagyó, felszínre szökött Drizzttel való első találkozása során a harcost fogadó ellenséges közhangulat miatt úgy dönt, nem engedi be őt a városba, mikor az bebocsátást kér. Később, mikor a renegát drow pozitív tulajdonságai és hőstettei miatt városa lakói már politikailag korrektek (elfogadóbbak) lesznek, összeismerkednek, és a drow pedig többször is a bűbájos Alustrielnél vendégeskedik. 

Cattie-brie

 icewind_dale_trilogy.jpgAz árva Cattie-brie apját goblinok ölik meg, és későbbi nevelőapja, a Harcpöröly klán vezetője, Bruneor menti meg életét. Apjának tragikus halála ellenére a kislánynak boldog gyermekkora volt, a törpék nevelése pedig megmutatkozik személyiségén, ugyanis amellett, hogy kedves és gyorsan vág az esze, rendkívül makacs és hajthatatlan is tud lenni. Catti-brie az egyedüli, aki már a kezdetek kezdetén elfogadja a sötételfet, aki egyszer csak feltűnik a Jeges Szelek Völgyében, sőt, a kislány még életét is kockára teszi, hogy figyelmeztesse az idegent a rá vadászó orvgyilkosra. Tulajdonképpen neki köszönhető, hogy a lány nevelőapja és Drizzt végül barátok lesznek. Tizenéves korában Cattie-brie szerelmes lesz Bruneor másik nevelt gyerekébe, a barbár Wulfgarba. Azonban időközben a sötételf is gyengéd érzelmeket kezd táplálni a cserfes lány irányába.

Ennek ellenére titokban tartja érzéseit, mivel nem akar a fiatalok boldogságának útjába állni, akik már az esküvőt tervezik, amikor egyik kalandjuk során Wulfgar meghal. Menyasszonya meggyászolja elvesztését, de – ahogyan egyre több időt tölt el sötételf barátjával – rá kell jönnie, hogy beleszeretett a drow-ba. Kapcsolatukat lehet akár a Jóbarátokban szereplő Ross és Rachel szerelméhez is hasonlítani, hiszen már az olvasó is régóta tudja, hogy ezek ketten egymásnak vannak teremtve, amikor a két barát még mindig (!) csak kerülgeti egymást. Nem könnyíti meg e helyzetüket, hogy visszatér közéjük a halottnak hitt vőlegény, aki kristálytisztán látja a bekövetkezett változásokat. Végül mégis sikerül dűlőre jutniuk, Wulfgar is áldását adja szerelmükre, és kapcsolatuk több évtizeden keresztül, egészen Cattie-brie tragikus haláláig tart, melyet a sötételf sosem tud kiheverni. 

Dahlia Sin'felle

 Dahlia, az egzotikus megjelenésű elf fiatalkorát tönkreteszi, mikor faluját megtámadják, családját lemészárolják, őt magát pedig bántalmazzák. Az erőszak során fogant gyermeket Dahlia a tettes Herzgo Alegni szeme láttára dobja le egy szikláról, így próbálván bosszút állni. Bár ezzel a tettével nehéz azonosulni, annyi bizonyos, hogy az elszenvedett trauma miatt mérhetetlen harag gyülemlett fel az elfben. A lány később félelmetes harcossá válik, miközben külső megjelenése is nagy átalakuláson megy keresztül. Hajának nagy részét leborotválja, egyetlen hosszú tincset meghagyva, amit befonva hord, fejbőrét pedig tetoválásokkal díszíti. Egyik fülében gyémántok, a másikban a korábbi, általa kivégzett szeretőinek emlékére hordott fülbevalók sorakoznak – mindegyik egy „kapcsolat” viharos végét jelzi.

Múltja miatt Dahlia olyan férfi után kutat, akit nem tud legyőzni, hogy végül az a másik végezzen vele. Miután találkozik Drizzttel, felkelti a drow érdeklődését, és úgy gondolja, hogy majd ő fogja elvenni életét. A két harcos szövetségessé válik, és szerelmi viszonyba kezdenek, azonban – bár Drizzt is vonzódik Dahliához – kegyetlen természete miatt nem tudja úgy szeretni hozzá, ahogy egykor Catti-brie-t. Érzelmeinek hiányával, közömbösségével annyira megsérti szeretőjét, hogy az végül a sötételf életére tör.

drizztanddahlia.jpg

 Számomra azért is olyan érdekes az egyik legkedvesebb irodalmi figurámnak érzelmi élete, mert annak ellenére, hogy jellemük olyannyira különbözik, mindegyik nő rendkívüli egyéniség, akik függetlenek, és saját életszemlélettel rendelkeznek. Hármuk közül minden kétséget kizáróan Catti-brie volt a legnagyobb hatással Drizzt karakterfejlődésére, hiszen bölcsessége és éleslátása sokszor bírta jobb belátásra a sötételfet, akinek nemcsak felesége, hanem barátja is volt. Mindent összevetve ezek a női szereplők mind méltó társai (vagy Dahlia esetében éppen ellenfelei) egy nem mindennapi hősnek. 

És ha már közeleg a Valentin-nap, ne feledjétek, hogy a szívalakú csokis dobozok és virágcsokrok mellett egyéb módon is kifejezhetitek érzéseiteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr512251994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ARTURUS 2017.02.14. 01:10:37

én csak az első 10 könyvet olvastam spoilereztél :D

alexqq 2017.02.15. 07:41:04

@ARTURUS: nem keveset spoilerezett es sajnos nem is figyelmeztetett rá. Pedig alapjáraton jol összefoglalta.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása