Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

A nyár slágerei - társasjáték ajánló
Összegyűjtöttünk öt olyan játékot, aminek érdemes helyet szorítani a bőröndben, vagy épp a csomagtartóban

11667486_1096764507003927_244351861758742359_n.jpg

A családdal vagy barátokkal együtt töltendő hosszú hétvége tervezése alatt gyakran felmerül a kérdés, hogy strandolás-kirándulás-városnézés szentháromsága mellett mi is legyen az a bizonyos "Bé terv". Vagyis az esőprogram, ha így jobban tetszik. Vagy éppenséggel az az eset, amikor az intenzív pihenés következtében úgy érezzük már, hogy nem tudunk mit kitalálni.

Ekkor kerül elő az est megmentőjeként egy pakli francia vagy magyar kártya, esetleg a fiatalabb korosztály hátizsákjából egy elnyűtt dobozú Ki nevet a végén?

A Dice & Sorcery csapat játékajánlója ezúttal véget fog vetni a kínos egymásra bámulásoknak, történjenek azok baráti, vagy éppen családi körben. Öt vérpezsdítően izgalmas játék rövid leírása következik, amelyek képesek megfűszerezni a hosszabb-rövidebb vakációkat.

Az örökzöld lapkalehelyezős

A Carcassonne egy tipikusan olyan játék, amellyel a társasjátékokkal kacérkodó egyének kitűnően beránthatóak a hobbiba. Kinek ne lenne kedve várakat, utakat építeni, és ezeket az uralma alá hajtani versengve a játékostársakkal? A játékosok egy kezdő lapka lehelyezése után vakon húznak a vászon zsákból és igyekeznek a már lent lévő darabhoz hozzáilleszteni a kezükben tartott lapkát. Az esetek 99,99 %-ban lerakható a lapka az asztalra, vagyis a birodalom a szemünk láttára épül és terjeszkedik, a cél az, hogy minél több várat, utat és mezőt hajtsunk az uralmunk alá, melyekért győzelmi pont jár.

carcassonne.jpg

A szabálykönyv rövid, világos és a benne lévő illusztrációk segítenek a rizikósabb helyzetek kezelésében is. Ha a vonatútból, vagy épp az anyósülésen ülve rászánunk fél órát a szabálykönyvre, kipakolás után már játszható is. 

Ajánlott életkor: 8-99

Játékosok száma: 2-5

A matematikailag tökéletes reakciójáték

A Dobble a reakciójátékok koronázatlan királya, emellett kimondottan hurcibálós játék, hiszen egy tenyérnyi fémdobozban foglal helyet az 55 kártya és a játékszabály, amellyel ötféle játékot lehet játszani.

dobble.jpg

Egy parti mindössze kábé 5-10 percet vesz igénybe, emellett nagyon kicsi a helyigénye vagyis gyakorlatilag bárhol játszható. A játék során a kerek kártyákon lévő 8-8 szimbólum közül kell párt találni, ez elsőre pofon egyszerűnek tűnik, de hamar rájövünk, hogy "stresszhelyzetben" ez már közel sem annyira egyszerű.

Ezek a szimbólumok úgy vannak kimatekozva, hogy két bármilyen kártyán találunk egyetlen közös rajzot - mind az öt játék erre épülve tornáztatja meg jólesően az agyat.

Ajánlott életkor: 6-99

Játékosok száma: 3-8

A partijátékok királya

Az év játéka díj 2016-os nyertese, vagyis a Fedőnevek már-már kötelező darab, bárhol, bármilyen társaságban megállja a helyét, így a nyaralás alatt is jó szolgálatot tehet.

fedonevek1_1.png

Izgalmas, okos, vicces, kompetitív ám ugyanakkor csapatjáték. A játék során egy-egy kémfőnök próbálja meg leadni a drótot a társainak megelőzve a másik csapatot. A kémfőnökök kódokat és számokat mondanak, amik az asztalon lehelyezett szókártyákra utalnak. Mindeközben gondosan el kell kerülni egy bizonyos kártyát, aminek a felfedése a játék csúfos végét jelenti. A játékról itt írtunk bővebben.

Ajánlott életkor: 12-99

Játékosok száma: 4-10

Udvartartási ki kicsoda

A Love Letterben, ami hamarosan elérhető lesz Szerelmes levél címen a Delta Vision jóvoltából kártyák segítségével kell "elrejtőznünk" a többiek elől, miközben megpróbáljuk kikövetkeztetni, hogy ki vajon melyik kártyát tartja a kezében.

loveletter.png

A játék sztorija szerint a cél eljuttatni a szerelmes levelünket Anette hercegnőnek, ám valójában arról van szó, hogy minél tovább életben kell maradni, lehetőleg a legmagasabb értékű lappal a kézben.

Egy játék, több apró partiból áll, minden osztásnál új nap kezdődik a játékot az nyeri, aki a legtöbb bordó kockát gyűjti össze, vagyis aki a legtöbbször juttatta le a levelét a hercegnőnek.

Gyermekkel játszva az angol nyelvű kártyák miatt érdemes átbeszélni a  nyolc lapot, tapasztalat szerint hamar betanulják őket.

Ajánlott életkor: 6-99

Játékosok száma: 3-4

A mérnök Scrabble

Ezzel a becézéssel illetik a Qwirkle című játékot, ami valójában hasonlít veterán elődjéhez, hiszen hasonlóképpen lehet lerakni a sorokat és oszlopokat, ám a Scrabble-lel ellentétben itt szó sincs betűkről.

qwirkle.jpg

Szavak helyett itt színekből (6) és formákból (6) álló sorozatokat kell megalkotni, mégpedig úgy, hogy azok se függőlegesen, sem vízszintesen nem egyezhetnek. A rövid, könnyen érthető szabálykönyvvel az ismerkedést akár a játék előtt 5 perccel is meg lehet kezdeni, így a Qwirkle "ismeretlenül" is jó választásnak a bizonyul.

Ajánlott életkor: 6-99

Játékosok száma: 2-4

Az ajánlott életkor és a játékosok számának megadásánál a szerkesztőség a saját tapasztalatai szerint kategorizáltak, ezek eltérhetnek a dobozon lévő ajánlástól.

(A főkép Ádám fotója, ő ténylegesen ennyi játékot visz magával a nyaralásra. Pacsi!)

- KralleKralle

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr19910180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása