Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

5 film az olimpiai játékok tiszteletére
Gyorsabban-Magasabbra-Erősebben

olympic-logo.png

 Az olimpiai játékok négyévente olyan élményekkel ajándékoznak meg, amelyek egy életre elkísérnek minket. Nemcsak a szurkolás örömére és a nagyszerű sportteljesítmények ünneplésére gondolunk, hanem azokra az emberi történetekre is, amelyek a sikerek és kudarcok mögött rejlenek, és amelyek tökéletesen bizonyítják, hogy a sport sokkal több, mint puszta versengés. 

Szerencsére ezeket a történeteket a filmvilág sem hagyta forgatókönyv nélkül, mi pedig stílszerűen kiválogattunk öt olyan alkotást, amelyre az olimpia alatt különösen érdemes időt szakítani. 

5. Jég veled!
jegveled.png

Bár a jamaicai bobcsapat történetének filmes feldolgozása számos helyen sántít, az azért mégiscsak igaz, hogy 1988-ban ott voltak a téli olimpián, helytállásukkal és kitartásukkal pedig rengeteg ember számára jelentettek és jelentenek inspirációt sporton innen és túl egyaránt. A 1993-as Jég veled! egy giccses szirup Miki egér gyárából, de olyasféle, amit néha-néha szívesen fogyaszt az ember. 

4. Foxcatcher

foxcatcher-54e947326e1c8.jpg

A 2014-es Foxcatcher egy nehezebb darab, amely az olimpiai bajnok birkózó testvérpár Mike és Dave Schultz, valamint a totálisan kattant, magát edzőnek és mentornak tartó milliárdos, John du Pont tragédiába torkolló történetét meséli el. A rendező Bennett Miller egy nem mindennapi, lassan hömpölygő sportfilmet hozott tető alá, amely tényleg nem egyszerű masni, de mindenképp érdemes megpróbálkozni vele. 

3. Harc a másodpercekért / Korlátok nélkül

3906226439_9283d5bb59_o.jpg

Itt egy kicsit csaltunk, ugyanis a 3. helyen két film is szerepel. A harc a másodpercekért és a Korlátok nélkül egyaránt a tragikusan fiatalon elhunyt futózseni, Steve Prefontaine életét mutatja be más-más szemszögből. Szomorú történet egy elképesztően tehetséges és önfejű atlétáról, akinek nem adatott meg az olimpiai siker.

2. Leni Riefenstahl - Olympia 

riefenstahl_ex_olympia_12.jpg

Az 1936-os berlini olimpia volt az első a játékok történetében, amelyről mozgókép készült, ami önmagában is figyelemre méltó dolog. A filmet maga Leni Riefenstahl készítette, akinek múltját némileg befeketíti, hogy számos propagandafilmet forgatott a Harmadik Birodalom számára, ettől függetlenül azonban kár lenne elmenni mellette. A 226 perces Olympia filmes szempontból korának csúcsteljesítménye volt: újszerű vágási technikák, plánok és filmtechnikai megoldások jellemzik, amelyek óriási hatással voltak a fejlődő filmiparra. 

1. Tűzszekerek

tuzszekerek.jpg

Talán nem túl meglepő, de a Tűzszekerek nélkül teljesen elképzelhetetlen lenne ez a lista. A film két futó, Harold Abrahams és Eric Liddell nemes versengését mutatja be, akik az 1924-es nyári olimpián a brit atlétikai csapatot erősítették. Kettejük egészséges rivalizálása, példamutató hozzáállása bármikor képes inspirálni az embert, olimpia idején pedig a hatás kétszeres. 

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr809639230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása