Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Planetarium: Építs saját naprendszert!

planetarium3.jpg

Vajon milyen bolygók alakulhatnak ki egy frissen születő nap körül? Ezt te döntheted el egy remek társasjátékban, ami segít megérteni a bolygók kialakulásának tudományos hátterét is.

Kreatív ötlet

Sokan azon keseregtek nemrég a hazai társasjátékos csoportokban, hogy nincs semmi új a nap alatt: vagy bizonyos játékokat csinálnak meg alternatív változatokban, vagy számítógépes játékokat (és egyéb formában kreált világokat) ültetnek át társasjátékba. Erre cáfol rá a Planetarium, amelyben egy frissen születő naprendszer bolygóiból kell kihoznunk a legtöbbet az űrben keringő anyagok és különböző, lapokkal szimbolizált hatások által, a gravitáció szabályaihoz igazodva. A társasjáték nemcsak remek, dinamikus szabályokon alapul, hanem ezek a szabályok az asztrofizika törvényeire épülnek, így aki ezzel játszik, az egyszerre tanulhat és szórakozhat. Ráadásul a hatáslapokon is vannak érdekes tények, amikkel szintén ismereteink tárházát gyarapíthatjuk.

planetarum_1.jpg

Szabályok

A játékot 2-4 ember játszhatja, és átlagosan 45 percig tart. Bármelyik bolygóval mozoghatunk a pályán (négy van), ezekkel különböző nyersanyagokat kell összeszednünk, hogy a kezünkben lévő evolúciós kártyákat kijátszhassuk, amikből a győzelmi pontokat szerezzük. A mozgást csakis úgynevezett gravitációs pályákon tehetjük meg, azonban ahogy tisztul a pálya, úgy gyorsul a mozgásunk. Ha a játék véget ér (ami bizonyos számú nyersanyag felhasználása után történik meg), akkor mindenki kijátszhatja a kezében lévő végső evolúciókat - amik jó taktikázás esetén alaposan megváltoztathatják a játékegyensúlyt. A szabályokat tíz perc alatt gond nélkül el lehet magyarázni bárkinek, mégis rengeteg stratégiai lehetőséget rejt, így sikerült egy könnyen játszható, mégis mély stratégia játékot összehozniuk a készítőknek - benne jó néhány egyedi játékmechanikai elemmel.

Háttér és árak

A játékot Stéphane Vachon találta ki, a grafikai és design feladatok nagy részét  pedig Dann May látta el. Ennél sokkal fontosabb, hogy a projektet a Game Salute fogadta be, hogy projekt valóban megvalósíthatóvá váljon. Utóbbi azért is fontos, mert nekik már van némi tapasztalatuk a Kickstarter terén, így ez arra is garancia, hogy valóban megkapjuk a terméket a pénzünkért. A közösségi finanszírozás Mekkájában mindössze 29 dollárt kérnek a játékért (további opció nem is létezik, csupán ha többet veszel, akkor némileg olcsóbb), plusz postaköltséget persze. Ehhez ingyen jár az összes pledge goal, amik közt híres sci-fi világok híres bolygói is megtalálhatóak (és ezek az ígéret szerint kizárólag a Kickstarter támogatóknak fognak járni). A kampány hamarosan lefut, így érdemes hamar adakozni, a játékok megérkezését legkésőbb márciusra ígérik.

planetarium2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr838867344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása