Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Végre itt a feminista RPG gyűjtemény – Nem csak feministáknak!
Nőből is megárt a sok?

code-of-princess-teaser-2.jpg

Milyen lehet a nőknek átélni a kizárólag rájuk nehezedő problémákat, illetve hogy lehet ezeket hatékonyan kezelni? Némi szórakozás mellett ezekre a kérdésekre segít választ adni a nemrégiben kiadott feminista RPG gyűjtemény.

Túlzottan elterjedt tévhit, hogy a szerepjáték fiús hobbi, pedig ez egyre inkább nem igaz. Főleg a fiatalabb generációban már legalább annyian vannak a "gyengébbik nemből", mint az ellenkezőből, és egyre több kiadvány épül a nőkre, mint meghatározó játékosbázisra - ezekből emeltünk ki most egyet.

A viccen túl - avagy miért is írtuk ezt a cikket?

A szerepjátékos baráti körünknek számos célpontja van, amin a végletekig élezheti kissé szadista nyelvét, és alkothat kárukra néha igencsak elborult humorbonbonokat - az egyik ilyen csoport az ultrafeministák, vagy ahogy mi nevezzük őket, a feminácik. Ezen tréfák egyike, hogy megnézzük, számukra mi számít nemi erőszaknak, és összeszámoljuk hogy az éppen aktuális játékülésen hányszor erőszakoltuk meg a jelen lévő nőket (már az nemi erőszaknak számít, ha fél méteren belül hallhatóan beszívod a levegőt egy nő körül, mindegy hogy az előzőleg beleegyezett-e ebbe, vagy sem). De ez csak a felszín, és van, amit nem lehet poénnal elütni.

Félreértés ne essék, távolról sem vagyunk hímsoviniszta falloszhuszárok, sőt nagyon is komolyan kezeljük a nemi különbségek hátrányos megkülönböztetését a szerepjáték területén belül és azon kívül egyaránt. Rendszeresen előjön, hogy milyen karakterlehetőségei vannak egy női karakternek egy nem fantasy középkori világban anélkül, hogy minden női játékos special snowflake-et, vagy férfit hozna. Ebből jött az, hogy az egyik alkalommal azt ajánlották a lányok, hogy mindenki hozzon női karaktert a fenti megkötéssel. A játék sokkal tanulságosabb lett, mint azt először gondoltuk: a férfiak rengeteg mindenbe nem gondoltak bele, a hölgyekben pedig fel sem merült, hogy mikre nem gondolnak - vagy mire miként gondolnak- az urak. Ezért úgy érzem, hogy a címben szereplő gyűjtemény nemcsak remek szórakozást ígér, hanem némileg közelebb hozhatja egymáshoz az egymástól még mindig fényévekre lévő két nemet.

feminist1_5.jpg

Mi van a gyűjteményben?

A Feminism: A Nano-Game Anthology című játékgyűjteményt 11 különböző országban élő szerzők hozták össze, és négy viszonylag ismert, feministának is mondható személy szerkesztette (Misha Bushyager, Lizzie Stark, Anna Westerling, Shuo Meng). A játékokban a közös, hogy 3-5 személy kell a lejátszásukhoz a mesélőn kívül (ami nem mindig szükséges, hiszen pár nem szerepjáték is belekerült), és hogy nem tartanak tovább egy óránál - de persze akár egész estésre is lehet venni egy-egy alkalmat, ha szeretnénk komolyabban kibontani egy problémát, helyzetet.

feminist_2.jpg

Az ismertetett 34 játék természetesen számtalan szituáció megélésre kínál lehetőséget, a könyv segítségképpen külön fejezetekbe szedi az egy témára épülő játékokat. A Love vonalban lehet bajos randikat játszani, megélni egy epikus szerelmi történetet, vagy leszbi boszikkal csókot lopni a kiszemelt (néha hetero) célpontoktól. A média fejezetben leírtakkal összeszedhetjük, hogy milyen sztereotip szerepekben tűnnek fel általában nők, vagy hogy mit gondolnának rólunk a jövőben, ha csak szappanoperák maradnának fenn a korunkból. De tárgyiasíthatjuk a női testrészeket, megszemélyesíthetünk pakisztáni nőket, vagy vitatkozhatunk a szexről különböző korosztályba tartozó nőkként.

Vannak nagyon komoly játékok is, amelyekhez nem a parti mókamesterét kell meghívni játszani. Az utcai erőszakot megélhetjük szemlélőként, és úgy is, mint egy áldozat barátai. Találkozhatunk az áldozathibáztatás tipikus (néha egyenesen jogi) példáival, átélhetjük, hogy milyen ha egy hímsoviniszta bráner a főnökünk - vagy épp az utasok egy része, akit kiszolgálunk.  Megtapasztalhatjuk milyen az első női elnöknek (és bizalmasainak) lenni, mekkora intrikák folynak egy műköröm szalonban, vagy hogy miként néz ki egy popdíva élete. Igazán kemény falatoknak pedig van a háborúban szolgáló női alakulatok kérdése, a nemi erőszak határvonalai, egy iskolai lövöldözés végigélése és átlényegülve dönthetünk az abortusz kérdéséről is.

Ha ezeknek csak a felét kelő átéléssel végigjátsszuk, akkor valószínűleg sokkal jobban fogjuk ismerni a női lelket, mint eddig- akkor is, ha történetesen nők vagyunk. Mindez nem kerül többe 10 dollárnál elektronikus formában, vízjeles PDF-ként.

4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr58821870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása