Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Amikor a Trónok Harca átment Harcosok Klubjába
Nem eredeti, de mégis jó.

arya_1.jpg

Figyelem, már az elejétől teli lesz spoilerrel!

A Trónok harca legújabb részében túl sok izgalmas dolog nem történik: a Véreb összeáll a napimádókkal, a Sárkányok Anyja hazatér egy jó kis ostromra, és felvezetik Cersei egyre inkább valószínűsíthető halálát (elvégre egy mesteren és egy élőholt kolosszuson kívül senkije nem marad számára). Őt úgy néz ki, csak a királynő tudná bárhogy is megmenteni – de ő miért is tenné? Az aktuális rész két igazán lényeges eseménye Zúgó bevétele és Arya győzelme volt.

Hűség= Hülyeség (Zúgó)

Észak felé bebizonyosodik, hogy a hűséghez nem feltétlen jár a legminimálisabb intelligencia sem, ugyanis a vár védői inkább engedelmeskednek egy Lannister bábnak, aki megszegte a hűségesküjét (csak azért mert vér szerint ő a vár ura), segített meggyilkolni saját urát, mintsem egy veteránnak, aki szívvel-lélekkel, bármi áron védi otthonukat és szülőföldjüket. Fekete Hal halála még a Trónok Harca halálokat tekintve is ritka értelmetlen lett, remélhetőleg ezt a G. R. R. Martin azért máshogy veti majd papírra. Itt megjegyezném, hogy eddig ez az egyetlen esemény, amely egyenesen pocsék volt az új évadból, vagyis abból az időből, amikor a rendezők/forgatókönyvírók már nem követték viszonylag szigorúan a Nagy Mészáros útmutatásait - reméljük több hasonló nem lesz.

Arya, a Senki

Sokkal izgalmasabb az utolsó majdnem tíz perc, amely Aryáról, vagyis az Aryákról szól, akik egy. Szóval érted.

Már régóta kering a neten egy elmélet, amely szerint Arya, és az őt bottal fenyítő, halálát kívánó lányka egy és ugyanaz a személy két része, amely akkor vált szét, amikor belépett névtelennek tanulni. Az Aryaként megjelenő része az, aki mindig is Arya Stark akar lenni: a bosszújával, a moráljával és a személyiségével együtt. Míg a másik része az, aki ténylegesen Névtelen Senki kíván lenni – és így feledné az eddigi szörnyű sebeket is. Ekképp teljesen érthető, hogy miért akarj a Senki holtan látni Aryját és Arya miért nem a Senkit, ahogy az is érthető, hogy a lánykával miért csak a mester érintkezett a sorozatban.

arya_2.jpeg

Ezzel együtt az is magyarázatot nyer, hogy a könyvekben szuper bérgyilkossá váló Arya itt miért olyan esetlen: ha a két személyt együtt nézzük, akkor már egyáltalán nem az, és a helyzetet tekintve egyértelműen az Arya személyiség a gyengébb a harcokban. Egy elmélet szerint lehet, hogy a különválás nem is csupán Arya fejében történik meg, hanem ez a beavatás része: aki névtelenné kíván válni, annak konkrétan meg kell ölnie a saját személyiségét ehhez - ami a templom furcsaságait tekintve nem is lenne olyan fura.

A nyolcadik rész igencsak ráerősít a Harcosok klubja elméletre (egyébként egy korábbi részben a Névtelen én egyszerűen eltűnt, amit meglehetősen nehéz tanuló asszaszin skillekkel magyarázni). Egyrészt, ahogy a végén legyőzi az őt üldöző másik énjét (kicsit Metro effekt): szembenéz vele a sötétben, ahogy a legnagyobb félelmekkel és legsötétebb énekkel szokás. Másrészt nem riad fel az őt befogadó színésznő igen véres és valószínűleg nem épp csendes meggyilkolására – de rögtön utána már igen. Ezt lehet azzal is magyarázni, hogy tulajdonképpen ő volt az, aki megölte, csak épp a másik énje volt felszínen. Ezen felül, a legerősebb erre mutató jel az, ahogy a mestere fogadja, amikor visszatér, és elhozta a színésznő arcát, amely megilleti a Halott istent: teljesen úgy viselkedik vele, mintha a Névtelen Énnel beszélne, egészen a legvégéig.

A kérdés már csak az, hogy Arya mikor fog bele a szappangyártásba - ami valljuk be, illene a sorozat hangulatához.

arya_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr478807856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-csibu- 2016.06.15. 09:36:51

Öö én úgy tudom, a könyvben Fekete Hal elmenekül.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása