Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Itt az anti-Pandemic
Avagy fertőzd meg a világot!

plague_inc_20160517.png

Több mint kilencmillióan akarták eddig elpusztítani a világot a Plague Inc. segítségével, és most újabb milliók számára nyílik meg ezen élmény lehetősége - ezúttal társasjáték formáját öltve.

A piac törvénye

A Pandemic eszméletlen sikereit látva törvényszerű volt, hogy előbb-utóbb jönnie kell egy anti-Pandemicnek, ahol nem megállítani kell a világjárványt, hanem annak bőrébe bújva kell kiirtani az emberiséget. Persze az sem árt, ha egy kiadott játék nem egy másik társas rajongóira (esetleg ellentáborára) apellál, hanem van már egy 9 millió példányban értékesített számítógépes játék is van mögötte. Anélkül le lehet vezetni miről szól a játék, hogy a Pandemic nevét egyszer is leírnánk – mégis minden boardgame geeknek egyértelmű a párhuzam. Így született meg a Plague Inc., a hasonló nevű, nagy sikerű számítógépes játék asztali verziója.

a_jatek.png

Játékélmény

A megjelenést nem siették el: három designer és egy grafikus két évet töltött a fejlesztésével, több száz tesztjátékkal teremtve meg az egyedi és kiegyensúlyozott játékrendszert, letisztult szabályokat, és a hangulatos vizuális körítést. A játék alapja nem a Pandemic visszájára fordított verziója, vagyis nem közösen kell küzdenetek az emberiség ellen, hanem azon versenyeztek, hogy ki képes hamarabb kinyírni a homo sapiensként emlegetett fajt, akiknek a leghalványabb esélyük sincs a győzelemre.

Mindezt úgy tehetitek meg, hogy vírus jelzőket pakoltok a különböző régiókra, és ha egy régió eléri maximumot, akkor egy kockadobás eredményétől függően akár azonnal ki is halhat. Terjeszkedni nem egyszerű: a kezdetben nem túl fertőző, nem túl halálos vírusoknak nem lenne sok esélye az emberiség ellen. Azonban DNS, vagyis győzelmi pontokból hamar evolválódhatnak: légi vagy vízi terjeszkedés, nagyobb halálozási esély, meleg vagy épp hidegtűrés, stb. Így az idő előre haladtával mindenki más stratégiát fog építeni az emberiség kiirtására. Helyszín és fejlődés lapokon kívül vannak még eseménykártyák is, amellyel a többiek orra alá törhetünk némi borsot, vagy javíthatjuk nyerési esélyeinket.

kartyak.png

Hol máshol mint a Kickstarteren?

A projekt, mint oly sok másik, közösségi finanszírozás útján valósul meg, a Kickstarteren. Majd két hét van még hátra, és már 140 ezer dollárt gyűjtöttek, ami nagyjából négyszerese a kitűzött célnak. Így számos plusz tartozék is azoké lesz, akik úgy döntenek, áldoznak érte némi pénzt – és az ennyire minőséginek ígérkező játékokhoz képest, nem is túl sokat. A boltokban biztos többe kerül majd, mint a 30 dolláros (5 játékos verzió esetén 36 dolláros) kikiáltási ár, és az biztos, hogy ott nem kapunk hozzá olyan különleges esemény és tulajdonság lapokat, amiket csak a kampány során lehet megszerezni.

A választható extrák felhozatala igen sivár: csupán a díszdoboz van, az is drága. Ellenben a játék kézhez kapását már novemberre ígérik a készítők, és ha minden így halad tovább, akkor még jó néhány extra lappal hízik a kiadás, ahogy egyre több al-célt ér el a kampány.

A játék Pandemic- és embergyűlölőknek éppúgy javallott, mint az erőforrás-pakolgatós játékok szerelmeseinek, de azoknak is,akik épp nem káosz istenek segítségével kívánják kiirtani a világot.

-Nosfi

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr488723916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása