Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Epic geek cucc: fényképalbum kockákról
Végre utat tör szubkultúránk a művészetbe, vagy valaki elvetette a sulykot? Mi lenne a véleményed, ha egy olyan fotóalbumról hallanál, amelyben csak és kizárólag dobókockák vannak?

image

Elgurult a gyógyszer… és természetes húszas lett!

Igen érdekes kezdeményezés járta körbe a világ szerep- és társasjátékos közösségének egy részét: egy fotóművész összehozott egy fényképalbumot dobókockákról, majd az így összehozott alkotásgyűjteményt Kickstarteren (a geek közösségi finanszírozás fellegvárán) igyekezett piacra dobni.  Mekkora lehúzás! - be kell vallanom ez volt az első gondolatom annak ellenére, hogy 18 éve kötődnek a szerencse eme fétisei az életemhez. Mellettem pedig a „mekkora baromság” szólalt fel, természetesen egy laikus szájából. Aztán megláttam a képeket. Nem csak gyönyörűek, hanem ténylegesen művésziek voltak - és ezt még a foteltársam is elismerte. A „Randevú a véletlennel”-re elkeresztelt album tíz fejezete tematikusan elosztva tárul elénk, ahogy az a profi fotóalbumokban szokás. A papír fényes, vastag és igényes, a borítót láthatóan egy hozzáértő tervezte, ráadásul egy elismert svéd kiadó gondozásában fog megjelenni – tehát aki ezt csinálta, az egyáltalán nem lehúzásnak szánta, hanem profi munkát végzett…

… és ez a véleményem az után sem változott meg, hogy megláttam a tízezer forintos árát, ami egyébként hasonló albumokhoz képest egyáltalán nem kirívó. Igaz, harmad ennyiért az egészet megkapjuk igényes, PDF-es kivitelben (ez a nyomtatott verzióhoz automatikusan jár), tripla ennyiért pedig a limitált, extra kiadást is a miénk lehet. Ha pedig csak egy-egy kép tetszik meg nagyon, azokat is megrendelhetjük, a legkülönbözőbb formákban (ez az opció főleg a mostanában gombamód szaporodó társasjátékos kávézók esetében lehet érdekes). A kitűzött, négy és fél millió forintos kezdőcél nem nevezhető egy ilyen projekt esetében minimumnak, ám ennek ellenére összejött (igaz, épp hogy), úgyhogy aki kíván, az bezsákmányolhat az első, ténylegesen kockáknak készült művészeti albumból. Csoportos vásárlás esetén kedvezmény, és extrém árért akár a saját kockáinkról is kérhetünk képet, a művész által megihletett kompozícióban.

Pár szó az alkotóról

Természetesen egy skandináv úriemberről van szó (mint az elborult, kocka dolgok 60-70%-ának esetében). Pontosabban Måns Dannemanról, és az ő Nikon D7000-eséről. A középkorú művész kiskora óta játszik szerep- és társasjátékokat, és azóta hizlalja kockagyűjteményét is. Az egyébként pszichológusként dolgozó művész eddig több száz óra munkát ölt bele a projektbe és még nincs kész: mivel még nyári képek nélkül nem érzi teljesnek az albumot, így majd csak azokkal együtt fog menni a nyomdába - ami azt jelenti, hogy a kész példány készhez vételére még várnunk kell egy keveset.

-Nosfi

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr138637860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása