Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

A 3D nyomtatás lehetőségei gamereknek
Milyen lenne az életünk, ha a mobilunkkal tudnánk 3D nyomtatni? A kérdésre sokféle válasz adható, de mi leginkább a geek szubkultúra lehetőségit próbáltuk körbejárni.

OLO, YOLO!

Nem olyan rég robbant be a világba az OLO, amely két zseniális fejlesztő találmánya. Egy olyan eszközről van szó, amely az okostelefont/tabletet átalakítja egy 3D nyomtatóvá. A női táskába is simán beférő dobozka duó természetesen a Kickstarteren kezdett kampányba: a belőtt 80 ezer dolláros célösszeget órák alatt szedték össze, most pedig majd másfél millió dollárnál tart, és még több mint 20 nap van a kampányból. Az OLO legjobb része mégis az ára: mindössze 99 dollár, vagyis jóval 30 ezer forint alatt van. Igaz, a hozzá való 6x80 grammnyi öntőanyag még egy százas (dollárban), de természetesen nem csak ezzel működik - és a kis mennyiség meglepően sok tárgy elkészítésére elég.

Az OLO ráadásul nem is rossz: bár sosem fog vetekedni egy 2000 dolláros masinával, a 42 mikronos pontossága sok jóval drágább versenytársát utasítja maga mögé (az itthoni átlagos 60-100 mikronos gépeknél jóval erősebb, és a legrészletesebb 28mm-es figurákhoz 25 mikronos pontosság szükséges). Ezen felül nem csak műgyantát tud formázni, hanem csinálhatunk holmikat vele fémekből is – ráadásul hajlékony és szilárd verziót egyaránt képes előállítani. Az ingyenes, minden okoskészüléken futó applikációval rengeteg mindent beállíthatunk, és viszonylag sok fájlformátumot támogat – tehát más programokkal gyártott modellek is legyárthatóak vele, egyszerre akár több darab, vagy több fajta is.

Mire jó ez egy gamernek?

Az OLO-nak számtalan funkciója lehet a gamer szubkultúrában. A szerepjátékosok elkészíthetik (vagy elkészítethetik) a karaktereiket, a mesélők a fontosabb ellenfeleket, NPC-ket - animáltan a harcjelenetek lemesélése is könnyebb. Egyedi, akár fém kockák gyártása nem akadály többé, csak kreativitás kérdése - és garantáltan olcsóbb, mint az ezzel foglalkozó, külföldi gyártóktól való rendelés.  A társasoknál nem lesz probléma egy elkallódott tartozék – könnyen legyárthatjuk újra. Sőt, ha egy jelölő vagy token nem tetszik, gyárthatunk szebb, egyedi jelzőket, vagy akár egy teljes, saját kiegészítőt is összerakatunk magunknak és csapatunknak. Ez utóbbi legfőképp a társasjáték-fejlesztőknek nagy segítség, akik igen sokat szenvednek egy élhető béta verzió összerakásán, vagy sokat fizetnek annak megcsináltatására. Tabletop játékosok számára pedig saját figurák öntése is elérhető opció az OLO-val, ha nem akarják a mostani csúcsszínvonalat tartani – és amúgy is nagy a rajongótábora az old school miniknek.

De nem csak a játéktartozékok esetében jöhet jól egy ilyen eszköz. Egyedi kitűzők, jelvények, medálok, versenydíjak immáron könnyen és olcsón elkészíthetőek lesznek. Cosplay és Live ruhák kiegészítőit az eddigieknél kevesebb munkával és egyszerűbben lehet megalkotni. A lehetőségek tárháza igen széles – ha úgy érzed valami nem jutott eszünkbe, írd meg kommentben!

-Nosfi

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr628637898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása